Vijeća ministara BiH: 11. juli Dan žalosti u Bosni i Hercegovini

150429009.8 xl1-400x223

Vijeća ministara BiH: 11. juli Dan žalosti u Bosni i Hercegovini

Dijeljenje


Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, u subotu 11. jula proglašen je kao Dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine odlukom koju je donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Subota, 11. juli proglašena je kao Dan žalosti na nivou BiH na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, a odluka je donesena jednoglasno uz glasove ministara bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

Prošle godine na 19. godišnjicu genocida nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” Srebrenica i ukop identificiranih žrtava iz jula 1995. godine nije bio obilježen kao dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine jer niko u starom sazivu Vijeća ministara BiH nije iznio takav prijedlog na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred 11. juli.

Ove godine inače, na 20. godišnjicu u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopano 136 identificiranih žrtava čime će se ukupan broj povećati na 6.377. Inače, traga se za više od 8.000 srebreničkih žrtava, a na kamenu – ploči postavljenom u sklopu Memorijalnog centra – Srebrenica – Potočari naveden je broj 8.372 koji nije konačan.

Vlada Federacije BiH prije nekoliko dana donijela je odluku da se 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglasi Danom žalosti u Federaciji BiH.

sda.ba