(Video) Press SDA Tuzla-Većina u GV Tuzla odustala od osnovnih demokratskih načela

(Video) Press SDA Tuzla-Većina u GV Tuzla odustala od osnovnih demokratskih načela

Dijeljenje

– Većina predvođena gradonačelnikom Jasminom Imamovićem onemogućila nam je je de predložimo svoje predstavnike u radna tijela Gradskog vijeća i povjereničke odobore u savjetima mjesnih zajednica. Mi smo ranije dobili dokument po kojem SDA treba imati 44 predstavnika u savjetima mjesnih zajednica, kao i 19 predstavnika u radnim tijelima Gradskog vijeća. Ovdje se radi o mogućoj trgovini utjecajem i to pozicijama i resursima SDA, a sve na uštrb glasača SDA. Sve ovo ima za cilj da se mi kao najjača opoziciona stranka destabiliziramo. Na pozicije koje pripadaju SDA sada su imenovani ljudi koji su bili na listama drugih političkih subjekata, većinom iz Pokreta deokratske akcije (PDA) — kaže predsjednik Gradskog odbora SDA Salko Zildžić.

Vijećnik SDA u GV Tuzla Zijah Rifatbegović dodaje da je sve urađeno zahvaljujući izmjenama Poslovnika o radu GV Tuzla, čime je napravljeno političko nasilje.
– Kada su u pitanju savjeti mjesnih zajednica naš prijedlog je odbijen, a onda su usvojili prijedlog kluba samostalnih vijećnika, iako on ne postoji ni u kavoj raspodjeli pozicija, jer ih nije bio na izborima. U skladu s Izbornim zakonom BiH i Zakonu o finansiranju političkih partija nigdje ne postoje samostalni vijećnici, ali je Gradsko vijeće njih poistovijetilo sa nezavisnim vijećnicima i tako obmanuli javnost. Dakle, dobili smo samo dvije pozicije u komisijama, a za mjesne zajednice odbili su sve naše prijedloge. Uz sve to finansiranje SDA u GV Tuzla smanjeno je za 50 posto, čime su obesmislili taj proces, jer su tim novcem platili vijećnike da dižu ruke kako većina kaže – istakao je Zildžić.
– U prošlom mandatu imali smo situaciju da je nekoliko vijećnika napustilo SDP i prešlo u novu stranku Socijaldemokrate BiH. Njima tada nije bilo dozvoljeno da formiraju klub samostalnih vijećnika. Sada je to omogućeno za četiri bivša člana SDA i ne samo to, nego njima, kao samostalnim vijećnicima, pripadaju pozicije na koje po Izbornom zakonu pravo ima stranka na osnovu rezultata. Izborni zakon BiH ne poznaje institut samostalnih vijećnika, postoje samo nezavisni vijećnici, oni koji su izborili ulazak u određeno zakonodavno tijelo neovisno od političkog subjekta – kaže Zijah Rifatbegović.
– SDA Tuzla neće politiku i političko djelovanje pretvarati u pijacu i trgovinu uticajem a oni koji su prevarili građane i nakon izbora odbacili Program za bolju Tuzlu, prevarili su samo sebe i time zapečatili svoju političku karijeru.