Veto zbog kojeg Vučić posthumno nagrađuje Čurkina ne može zaustaviti istinu

SDA-logo-slider-400x189

Veto zbog kojeg Vučić posthumno nagrađuje Čurkina ne može zaustaviti istinu


Jučerašnji čin postuhumne dodjele odlikovanja ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu zbog uloženog veta na Rezoluciju Savjeta sigurnosti UN-a o osudi genocida u Srebrenici je pokazao pravo lice predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je ovim činom pokazao da nije „faktor stabilnosti i mira”, kakvim se želi predstaviti Evropi i svijetu. Dok javno izgovara lijepe i pomirljive riječi, ovakvim i brojnim drugim postupcima on pokazuje da je čovjek koji ne želi da se souči sa činjenicama o udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH u kojem je Miloševićev režim imao ključnu ulogu.

Za Vučića nije bitna istina i odavanje poštovanja žrtvama genocida, već je bitan veto kojim se ta istina želi prikriti . Istina o genocidu u Srebrenici i užasnim zločinima diljem BiH koje je počinila Mladićeva vojska uz ključnu podršku tadašnjeg srbijanskog režima je utvrđena presudom Međunarodnog suda pravde, Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, brojnim rezolucijama Savjeta sigurnosti. Genocid i zločini su osuđeni rezolucijama Evropskog parlamenta i američkog Senata i Kongresa kao i razolucijama parlamenata brojnih drugih država. Cijeli civilizirani svijet zna istinu, koju Vučić pokušava da prikrije.

Veto zbog kojeg Vučić posthumno nagrađuje Čurkina ne može zaustaviti istinu, ali se time ponovo vrijeđaju žrtve genocida i Bošnjacima iz zvaničnog Beograda šalju veoma loše poruke.

sda.ba