Vanredna sjednica Predsjedništva SDA: Napad u Zvorniku je udar na proces pomirenja

11173595 10207105837511481 1454674081 n1-400x270

Vanredna sjednica Predsjedništva SDA: Napad u Zvorniku je udar na proces pomirenja

Dijeljenje


Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje teroristički napad na stanicu javne bezbjednosti u Zvorniku koji predstavlja prijetnju za sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj BiH i njenih građana. Ovo je istovremeno i udar na proces pomirenja i međuetničke odnose u BiH.

Pozivamo agencije za sprovođenje zakona da u međusobnoj saradnji i koordinaciji hitno sprovedu detaljnu istragu kako bi se utvrdio motiv i rasvijetlile sve ostale okolnosti počinjenog krivičnog djela. Zahtijevamo od nadležnih institucija da preduzmu sve neophodne aktivnosti i mjere u pravcu procesuiranja i najoštrijeg sankcioniranja svih osoba koje zagovaraju ili pripremaju ovakva krivična djela.

Pozivamo građane BiH na mir i suzdržanost, kao i na pomoć agencijama za sprovođenje zakona u obavljanju njihovog posla.

Izražavamo iskreno saučešće porodici Dragana Đurića, koji je ubijen pri obavljanju svoje dužnosti i želimo brz oporavak ranjenim policajcima.

Predsjedništvo SDA daje punu podršku premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću u donošenju nove Uredbe o vršenju ovlaštenja s ciljem da osigura zakonito upravljanje imovinom Federacije BiH, pa i kapitalom u privrednim društvima. To jasno proizilazi iz Ustava, zakona i tumačenja relevantnih institucija.Preduzeća u vlasništvu Federacije BiH neće biti stranački plijen nijedne stranke niti njihovih ministara. O njihovom upravljanju, postavljenjima Nadzornih odbora i direktora odlučivat će kompletna Federalna vlada, a ne pojedini ministri.

Predsjedništvo SDA je potvrdilo Odluke koje se odnose na 6. Kongres Stranke.

sda.ba