Vanredna sjednica Općinskog vijeća Tuzle : Gebelsovski napad RTRS-a na istinu i građane Tuzle

3vijece3004

Vanredna sjednica Općinskog vijeća Tuzle : Gebelsovski napad RTRS-a na istinu i građane Tuzle

Danas je, u pauzi održavanja redovne sjednice, održana vanredna sjednica Općinskog vijeća Tuzla na kojoj je razmatran i usvojen tekst saopštenja Općinskog vijeća i općinskog načelnika u povodu napada Radio-televizije Republike Srpske i Jugoslava Petrušića na istinu o Tuzli i građane Tuzle. Tekst saopštenja prenosimo u cijelosti:


Građani Tuzle zgroženi su gebelsovskim napadom RTRS-a i njihovog sagovornika Jugoslava Petrušića, na istinu, iako je pravosnažnom presudom Suda BiH dokazan teški ratni zločin protiv sedamdeset jedne civilne žrtve na Kapiji i ratni zločinac Novak Đukić osuđen na dvadeset pet godina zatvora. Još jednom podsjećamo da je prosječna dob ubijenih 23 godine. Strategija laži, osmišljena od strane ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, dana 26.1.2013. godine, zahvaljujući RTRS-u i lažovu Jugoslavu Petrušiću, ponovo je uznemirila ožalošćene porodice i sve građane Tuzle.

RTRS i Jugoslav Petrušić prevršili su mjeru. Politika nepriznavanja Međunarodnog suda u Hagu, nepriznavanja Suda BiH, nepriznavanje pravosnažnih presuda kriminalna je radnja. Negiranje zločina krivično je djelo. Ovakva politika RTRS-a, politika negiranja najtežih ratnih zločina velika je prijetnja budućnosti Bosne i Hercegovine. Negiranjem ratnih zločina i stajanjem uz ratne zločine, pozivanje je na nove zločine u budućnosti.

Općinsko vijeće Tuzla i Načelnik Tuzle zahtijevaju od Regulatorne agencije za komunikacije da poduzme mjere kažnjavanja televizije koja je dana 26.1.2013. negirala pravosnažnu sudsku presudu i dokazani ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Općinsko vijeće Tuzla i Načelnik općine Tuzla pozivaju sve nadležne organe da pristupe krivičnom gonjenju Jugoslava Petrušića i odgovornih osoba u RTRS-u za teška djela koja su lažnim izvještavanjem počinili.
Općina Tuzla i dalje će podržavati sve porodice žrtava koje su tužile Republiku Srpsku vezano za ovaj najstrašniji zločin u historiji Tuzle.

Pošto ratni zločin ne zastarijeva, Tuzla nikada neće odustati od gonjenja saučesnika ratnog zločinca Novaka Đukića.

Tuzla,31.01.2013.godine

” Ovo je nastavak djelovanja po jednoj velikosrpskoj matrici koja ima za cilj da minimizira zločin, umanji ga i izjednači krivicu i da se ustvari na taj način utire put za neki novi genocid ” – smatra predsjednik Kluba vijećnika u Općinskom vijeću Tuzla Sabahudin Imamović.

 

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla