UVODNIK STAVA: Vjerujte iskusnom vozaču

UVODNIK STAVA: Vjerujte iskusnom vozaču

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

“Bosanski svijet je čudnovat svijet, naivan je i neznalica, sličan ovci. Ako, naprimjer, neko nekog pohvali, pa bilo to paša ili ma ko drugi, svi ga u tom počnu slijediti, i to ide kao lanac. Međutim, ako domalo iza toga istog neko pokudi, i opet ga slijede. Sarajlije su bile podijeljene na više stranki zbog toga što je mnogo ljudi željelo da budu ajani (prvaci). Tako su age sačinjavali dvije grupe, a razmirice među bašeskijama (janjičarskim prvacima), ljudima iz čaršije, kadijama, zapovjednicima bile su povod mnogim glupostima i ludostima, i to takvim da bi im se čak i deve smijale. Bošnjaci su, kratko rečeno, nerazboriti ljudi”, napisao je Mula Mustafa Bašeskija u 18. stoljeću riječi koje odzvanjaju i danas. Nevjerovatno, rekli bi neki, da ništa nismo naučili i da se neprestano vrtimo u začaranom krugu te da smo zatočenici mnogih koji bi istodobno bili ajan, što je, naravno, fizički nemoguće osim ako ne bivstvujete u kakvoj peterostrukoj stvarnosti. Zoni sumraka.

Nije dugo prošlo od trenutka kada je raja (koja igra zanemarujući taktiku pa karijeru završi u nižerazrednom “Vratniku”) negodovala što je SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem ušla u koaliciju sa SBB-om Fahrudina Radončića, do trenutka kada je u Predsjedništvu BiH predsjednik SDA nastupio ispred probosanskog fronta i srpskoj politici poslao poruke o nedjeljivosti BiH. Iza njega su stajali predsjednik DF-a i predsjednik SBB-a, koji su se također sličnim porukama uključili u konferenciju za medije.

Ovo je bio vrlo bitan trenutak u političkom životu Bosne i Hercegovine, htio to neko priznati ili ne, jer je patriotski blok sastavljen od triju stranaka nastupio zajednički i homogeno. Puno puta smo primjećivali da Bošnjaci, s obzirom na Bašeskijinu primjedbu o njihovoj razdijeljenosti, ne predstavljaju snažni i uvjerljivi front prema silama koje su uprle da čine destrukciju državnog aparata sa željom da na koncu unište i samu državu.

“Vjerujte iskusnom vozaču”, govorio je Izetbegović prošle godine, ali za neke uzaludno jer nisu u stanju s lokalnog nivoa vidjeti širu sliku, kao ni put kojim treba navigirati kroz složenu mrežu političkih odnosa u Bosni i Hercegovini. Također, puno puta smo primjećivali da su hrvatske i srpske politike, iako ljuti takmaci za vlast unutar sebe samih, nepodijeljene kada su u pitanju hrvatsko-srpski nacionalni interesi.

Namjerno koristimo polusloženicu jer očito je da su hrvatsko‑srpski interesi spram Bosne i Hercegovine isti. Bošnjaci, s druge strane, podijeljeni, ponegdje na razini atoma, pritom ne mogu adekvatno odgovoriti i nisu uvjerljivi, bez obzira na to što su brojčano većinski narod u državi. “Podijeli pa vladaj”, nije uzalud rečeno mnogo prije Bašeskijinog vremena. Zato je svako okrupljavanje probosanskog bloka uteg i prst u oko raznoraznim destruktivcima.

No, očito nemamo problem kada je riječ o vođenju odgovorne politike na državnom nivou, ali problemi se očituju na onome lokalnom. Kako Bašeskija primjećuje, na čaršijskim prvacima koji su umislili da svaki ponaosob može biti ajan. U toku odbrane Bosne i Hercegovine od Agresije povjerenje u moralnost prvaka, kao i opravdanost te moralnost samog povoda odbrane, bio je jedan od ključnih elemenata da se postigne efekt “čuda bosanskog otpora” te da branitelji pronađu nadljudsku unutarnju snagu za borbu protiv zastrašujuće nadmoćnijeg neprijatelja. Upravo na toj borbi, na toj šehidskoj krvi, rekli bi neki, temelji se moralni integritet Stranke demokratske akcije. Odnosno, sami glasači i podržavatelji SDA na taj način osjećaju vlastito povjerenje koje daju toj stranci i njenom liderstvu.

Upravo zato je korupcijska afera “Asim” toliko zaboljela samu srž dugogodišnjih podržavatelja SDA, jer osjetili su da je riječ o moralnoj dezintegraciji njihovog povjerenja. S pravom. Traže se sankcije. S pravom. Beskrupulozni karijerizam, s jedne strane, i koruptivne mahinacije, s druge strane, neprihvatljive su ako ova stranka želi zadržati vodeću poziciju i povjerenje vlastite baze. Ona je ključna, a mrzitelja i kritizera koji već 30 godina od osnivanja ove stranke sladostrasno najavljuju njenu skoru propast bilo je i bit će.

Zašto bi se ovo ticalo nas koji nismo članovi SDA? Zašto bismo mi koji nemamo stranačke funkcije osjećali nespokoj u slučajevima kada ovu stranku potresaju koruptivne afere i najave frakcionaštva? Zašto bismo poželjeli da se iz očite nevolje izvuku jači, pročišćeniji i bolji? Zato što, bez obzira na mišljenja mrzitelja i kritizera, sve što se događa s ovom strankom ima svoje direktne posljedice na ukupno stanje bošnjačkog naroda, kao i na rezistentnost same države na pojave secesionizma. Mi bismo voljeli da smo kao narod toliko ojačali i sazreli da možemo bez velikih posljedica preživjeti jednu stranku. Nažalost, ne možemo.

Ako u to ne vjerujete, zaboravite na trenutak Sarajevo, postavite si pitanje ko će štititi Bošnjake u Stocu? Ako nema SDA, niko. Ko će ih štititi u Banjoj Luci? Ako nema SDA, niko. Mislite da će to uraditi Vojin Mijatović. Ma, hajte molim vas. Možda ovu činjenicu neće svi prihvatiti, pa bismo takve pozivali da se s nekim Falatarom upute u Duvno i pjevaju internacionalu. Iz radoznalosti, mi ćemo pratiti reakciju lokalnog življa.

Oni koji ovu činjenicu mogu prihvatiti trebaju prihvatiti i to da u svakoj stranci postoji hijerarhija i jasna vertikala. Nadalje, da je korupcija neprihvatljiva, da je neprihvatljivo i lažno pozivanje na “vozača” kada se želi izmamiti kakva putarina za sebe i svoje janjičare. Treba bez ikakvih nedoumica prihvatiti i to da su sankcije neminovni dio jačanja strukture jedne stranke i održavanja povjerenja u stranku.

Na koncu, ajan je samo jedan, “vozač” je jedan. Cesta je više, pa ko voli neka izvoli, široko mu polje. No, stipu Bašeskiju, za čaršijske prvake ipak je preča ona čaršijska: “Ko igra za raju i zanemaruje taktiku, završit će karijeru u nižerazrednom ‘Vratniku’.”