Utvrđeni rezultati Izbora: Izetbegović, Čović i Ivanić definitivno u Predsjedništvu BiH

izbori bih 2014-final-400x262

Utvrđeni rezultati Izbora: Izetbegović, Čović i Ivanić definitivno u Predsjedništvu BiH

Dijeljenje


Centralna izborna komisija BIH (CIK BiH) jučer je saopćila utvrđene rezultate Općih izbora održanih 12. oktobra. Kako je potvrđeno, za članove Predsjedništva izabrani su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH napominju da nakon ovoga slijede tri dana predviđena za zahtjeve za ponovnim brojanjem glasova, u skladu sa Izbornim zakonom, nakon čeka će biti poznati i konačni rezultati.

Prema utvrđenim rezultatima Ivanić je dobio 318.196 glasova, Izetbegović 247.235, a Čović 128.053.

Kada je u pitanju državni Parlament, SDA će u Zastupničkom domu imati sedam direktnih i dva kompenzacijska mandata, DF četiri direktna i jedan kompenzacijski mandat, SBB dva direktna i jedan kompenzacijski, HDZ i stranke u koaliciji s njima četiri mandata.

SDP će imati dva direktna i jedan kompenzacijski, HDZ 1990 jedan kompenzacijski, BPS jedan kompenzacijski i A-SDA jedan direktni mandat.

Kada su u pitanju zastupnici iz RS-a, SNSD ima pet direktnih i jedan kompenzacijski mandat, SDS četiri direktna i jedan kompenzacijski, PDP-NDP jedan kompenzacijski, DNS jedan kompenzacijski i SDA jedan kompenzacijski.

Milorad Dodik ostaje predsjednik RS-a sa 302.573 glasova, a potpredsjednici Ramiz Salkić sa 24.950 glasova i Josip Jerković sa 6.562 glasova. Koalicija Domovina u RS-u je osvojila pet mandata, a ne šest kako se ranije nagađalo, i to tri direktna i dva kompenzacijska.

Situacija u Zastupničkom domu FBiH je sljedeća: SDA 21 direktni i osam kompenzacijskih, SBB 13 direktnih i tri kompenzacijska, DF 10 direktnih i četiri kompenzacijska, HDZ i stranke u koaliciji s njima 11 direktnih i dva kompenzacijska, SDP deset direktnih i jedan kompenzacijski, HDZ 1990 četiri direktna.

Zatim, BPS četiri kompenzacijska, SBiH tri kompenzacijska, A-SDA dva direktna,

Naša stranka jedan direktni i Laburistička stranka jedan direktni. Narodna skupština RS izgledat će ovako: SNSD 24 direktna i pet kompenzacijskih, SDS 20 direktnih i četiri kompenzacijska, DNS šest direktnih i dva kompenzacijska, PDP šest direktnih i jedan kompenzacijski, Domovina tri direktna i dva kompenzacijska, NDP tri direktna i dva kompenzacijska i Socijalistička partija jedan direktni i četiri kompenzacijska.

sda.ba