Usvojen zakon: 10 mjera za spas ekonomije FBiH i očuvanje radnih mjesta

Usvojen zakon: 10 mjera za spas ekonomije FBiH i očuvanje radnih mjesta

Na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, kojim počinje plan spašavanja ekonomije Federacije BiH.

Potvrdio je to na pres-konferenciji Fadil Novalić, premijer FBiH.

“Za njegovu realizaciju radi se rebalans budžeta i preispituje se svaka stavka u budžetu. Zakonom predviđamo 10 mjera. Najbitnije je sačuvati radna mjesta”, izjavio je.

Novalić je potvrdio da će doprinosi biti plaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru.

“Iz primjene su izuzeti javni i finansijski sektor. Zakonom osiguravamo dodatna sredstva kantonima i općinama kroz prenamjenu sredstava. Ovdje prije svega mislim na sredstva za javna skloništa i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, Civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije”, izjavio je.

Sva sredstva koja dobiju, istakao je Novalić, opštine i kantoni moraju preusmjeriti na saniranje posljedica pandemije korona virusa.

“Razvojnoj banci dajemo depozit od 80 miliona maraka za uspostavu garancijskog fonda kao mjeru za podrške za održavanje likvidnosti malih i srednjih preduzeća. Ovaj pristup primjenjuju skoro sve zemlje u regiji i EU, jer su sredstva garantnog fonda multipliciraju, pa će za malu i srednja privredu bit na raspolaganju 400 miliona maraka”, poručio je Novalić.

Premijer Federacije BiH izjavio je da do kraja dana, 3. aprila, očekuje da Agencija za bankarstvo i banke izađu sa pojašnjenjenm o mirovanju kredita na način da to bude jasno svim građanima i kompanija ko ima na to pravo.

“Spasit ćemo sva radna mjesta koja budemo mogli. Za one koji ostanu bez posla – FBiH će isplaćivati zakonom propisane naknade preko biroa za zapošljavanje”, obećao je Fadil Novalić na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH.

Njegova poruka je da Vlada FBiH ima resurse i plan kako da prebrodi krzu i spasi ekonomiju. Siguran je da će u tome i uspjeti.