Usvojen Prijedlog zakona o pravima boraca: Dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou

2305 vlada-fbih

Usvojen Prijedlog zakona o pravima boraca: Dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou


Vlada FBiH je jednoglasno  usvojila Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca, te ga po hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru
.

U međuvremenu na izradi je radila Radna grupa od 30 članova, među kojim su bili i predstavnici svih boračkih udruženja i organizacija u Federaciji BiH.

Za provedbu Zakona potrebno je 50 miliona KM na godišnjem nivou, a ukoliko Parlament i Ministarstvo finansija od kojeg je zatražen rebalans Budžeta za 2019, pravovremeno urade svoj dio posla, zakon će zaživjeti od 1. jula, potvrdio je resorni ministar Salko Bukvarević na konferenciji za medije.

– Pozivamo aktere koji učestvuju u ovome da posao konačno uspješno završimo, jer je riječ o populaciji, koja skoro deset godina nema Zakon, rekao je Bukvarević.

Kaže i da postoji intencija da se prije svih pomogne onima koji imaju više od 57 godina, a nemaju pravo na penziju ili neka druga primanja.

– Imamo veliki broj onih koji nemaju 20 godina staža ili nemaju tri godine vojnog staža, što je uz po godinu na birou uvjet za primjenu Zakona o prijevremenom penzionisanju, rekao je napominjući da Zakon o pravima boraca podrazumijeva i prava poput prednosti pri zapošljavanju i prava na zdravstvenu zaštitu.

Kazao je i da očekuje da Parlament odradit svoj dio posla.

– Zahtjev boraca je da se ne usvajaju dodatni amandmani koji bi opteretili Zakon. Dva glavna preduvjeta smo ispunili. Definitivno je da će se objaviti registar na stranici Ministarstva, a pronašli smo i način za egzistencijlnu naknadu. Potrebno je izbjeći politikanstvo, dodao je.

Kaže i kako bi borci trebali prihvatiti Zakon, jer su predstavnici svih udruženja i organizacija bili uključeni prilikom kreiranja.