Usvojen Nacrt budžeta Grada za 2015. godinu

8vijece005

Usvojen Nacrt budžeta Grada za 2015. godinu

Gradsko vijeće Grada Tuzle u srijedu je usvojilo Nacrt budžeta Grada za 2015. godinu u iznosu od 46.453.238 KM. Nakon što se riješi procijenjeni deficit iz prethodne godine u iznosu od 833.000 KM preostali iznos od 45.620.238 KM će biti raspoređen za finansiranje javne potrošnje u budžetu za narednu godinu.


SDA je za pravedniju preraspodjelu budžetskih sredstava

˝ Na decembarskoj sjednici ćemo vjerovatno razmatrati prijedlog budžeta i tada ćemo u formi amandmana pokušati intervenisati na sam sadržaj budžeta za 2015. godinu. Obično su naši amandmani realni i skromni i putem njih nastojimo obezbijediti pravedniju preraspodjelu sredstava. Što se tiče Nacrta budžeta za narednu godinu dobro je da su izdvajanja za socijalno ugrožene građane ostala ista, međutim nisu ni povećana. Dakle, bili bismo zadovoljniji da postoji trend porasta izdvajanja za socijalno ugrožene građane. Povećana su sredstva za izgradnju i održavanje objekata iz oblasti komunalne infrastrukture, što je dobra vijest. Dobra vijest je i da će od 1. januara na osnovu Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda od termoelektrana u budžet Grada Tuzla vjerovatno ući oko 5 miliona KM što će biti uloženo u komunalnu infrastrukturu, a dio će se izdvojiti za poslovnu zonu Kreka – sjever i za određena javna preduzeća i ustanove. Na decembarskoj sjednici će biti prijedlog budžeta i tada će Klub vijećnika SDA zauzeti konačan stav. Ako naši amandmani i sugestije ne budu prihvaćeni kada dođe na red prijedlog budžeta, ne znam da li ćemo podržati budžet˝, rekao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla Sabahudin Imamović i dodao da su amandmani SDA uvijek usmjereni na pravedniju preraspodjelu budžetskih sredstava.

U daljoj proceduri Nacrt ide na Javnu raspravu u trajanju od 30 dana. Za provođenje javne rasprave zadužuju se Služba za budžet i finansije i Komisija za ekonomske odnose.

Usvojena je Odluka o prijevremenom zatvaranju kredita Razvojne banke FBiH namjenjenog za izgradnju nadvožnjaka na sjevernoj saobraćajnici. Na listi odobrenih projekata u Programu investiranja GSM licence za 2012. godinu, za koju je nadležno Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Općini Tuzla su odobrena sredstva u iznosu od 1.200.000 KM za izgradnju nadvožnjaka na sjevernoj saobraćajnici. Sredstava po navedenom osnovu su uplaćena na depozitni račun Općine Tuzla dana 23.07.2014. S druge strane, Ugovorom o kreditu Tuzli je odobren kredit u iznosu od 1.290.027 KM. Ovom Odlukom zatvara se kredit Razvojne banke FBiH.

Vijećnici su jednoglasno usvojili i Odluku o načinu izmirivanja novčanih obaveza u postupku izgradnje individualnih stambenih objekata osobama koje su nakon prirodne nesreće pretrpjele štetu kao i Odluku o izmjeni i dopuni programa zbrinjavanja građana i pomoći u obnovi stambenih zgrada.

Usvojena je i Odluka o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje jednog člana Gradske izborne komisije, te niz imovinsko pravnih akata.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla