Usvojen Budžet Grada Tuzle za 2021. godinu: Pozicija nije prihvatila nijedan amandman SDA

Usvojen Budžet Grada Tuzle za 2021. godinu: Pozicija nije prihvatila nijedan amandman SDA

Gradsko vijeće Tuzla usvojilo je Budžet Grada Tuzla za 2021. godinu u iznosu od 65.270.424,56 KM miliona KM. Nacrtom je Budžet bio predložen u iznosu od 61,2 miliona KM, ali je povećan za četiri miliona jer je toliko ostalo neiskorištenih sredstava iz prošle godine.

Predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla prof.dr. Zijah Rifatbegović je kazao da je SDA uložila 20 amandmana na Budžet međutim niti jedan od tih amandmana nije prihvaćen.

˝Svi naši amandmani su imali punu ekonomsku i infrastrukturalnu opravdanost. Oni su bili građanima najbliži. Razočaravajuće je da je od svih ukupno uloženih amandmana usvojen samo jedan. Budžet nije razvojni i socijalni. Inovativni sigurno da nije. Mislim da ovakav Budžet neće biti na benefit u potpunosti građanima našeg grada. To je ono što zabrinjava. Politička isključivost nije dobra˝.

Četiri vijećnika SDA glasali su mimo zaključka Izvršnog odbora SDA Tuzla koji glasi da ukoliko ne bude prihvaćeno više od 50% uloženih amandmana Klub vijećnika glasa suzdržano. Zaključak je ispoštovao samo Zijah Rifatbegović.

„ Tri puta glasanje četiri vijećnika SDA kontra dogovora na Klubu nije slučajnost. I u ranijim mojim izjavama ja sam se pozivao na izvršne organe stranke kao legalista. I ovaj put se pozivam na odluke koje će donijeti organi stranke. Vrlo je teško prejudicirati šta vijećnici koji ne poštuju upute organa stranke mogu očekivati od sankcija. Da li je to isključenje ili bilo šta drugo? Stav Izvršnog odbora je jasan, da svi oni koj ne budu slijedili upute organa stranke će snositi političke konsekvence. Nadam se da iz svih ovih iskušenja SDA izlazi jača. To je ono što i jeste snaga stranke SDA. SDA je temeljna stranka i sve su ovo politička iskušenja iz kojih ćemo mi naći kvalitetna rješenja. Kakve će sankcije biti za vijećnike koji su glasali mimo stava Izvršnog odobra, to ćemo saznati do prve naredne sjednice, tj. u najskorije vrijeme.

Za Budžet Grada Tuzla su glasali vijećnici SDP-a, SDA (osim dr Zijaha Rifatbegovića), SBB-a, Tuzlanske alternative, HDZ-a, PDA-a, Nedžad Jusić (nacionalne manjine), nezavisni vijećnici  Emir Ćehajić i Zlatan Fatušić (22). Suzdržani su bili Zijah Rifatbegović (SDA), vijećnici SD BiH, Platforme za progres, Naše stranke i vijećnik Stranke za BiH (9).