Uspješno realizirana Likovna kolonija „Vršani 2012. „

vrvanikol001

Uspješno realizirana Likovna kolonija „Vršani 2012. „

Likovna kolonija „Vršani 2012″, održana je 29. i 30. septembra na Vršanima, mjestu koje simbolično obilježava petstotu godišnjicu prvih pisanih dokumenata o svom postojanju, ugostila je na stotine građana iz Tuzle i Bosne i Hercegovine.

U dva dana Likovne kolonije 25 likovnih umjetnika je podarilo Koloniji novih 30 djela velike umjetničke vrijednosti.

Vršane su pohodili ljubitelji lijepe riječi i vještih ruku, koji prenose ljepotu prirode i emocije na platno da ih ovjekovječe i otrgnu od zaborava.

101_0742

vrvanikol028
vrvanikol020
Kao predsjednica organizacionog odbora smatram da je bio izazov organizovati ovakvu manifestaciju sa vrlo skromnim finansijskim sredstvima tek formiranog udruženja građana „Baština” Tuzla. Za uspješnu realizaciju Likovne kolonije „Vršani 2012″, bio potreban tim sa izraženim organizacionim i umjetničkim kvalitetima upotpunjen zajedništvom i potrebom za očuvanjem kulturnih i tradicijskih vrijednosti Bosne i Bošnjaka. Uz mene u ovom poduhvatu aktivno su učestvovali ispred Udruženja Fikret Jahić Vršanin, umjetnički direktor Kolonije i Izet Šabotić. Sa nama su projekat uspješno iznijeli slikari – umjetnički članovi ovogodišnje Kolonije, umjetnici u programu svečanog otvaranja, književnik Nijaz Alispahić, KUD Behar, pjesnikinja Azra Lolić i flautistica Azra Ahmetbegović.


vrvanikol015

vrvanikol002
Za uspješnu realizaciju Kolonije zaslužni su još: građanin Vršana Senad Karišik, Udruženje Venia Tuzla i njen predsjednik Hrustan Noćić, Ismet efendija Avdibašić, Izvođači Ilahija-hor iz Kalesije, Asocijacija žena SDA Slavinovići i njena predsjednica Indira Jahić te Asocijacije žena SDA Gornja Tuzla i njena predsjednica Amela Kušljugić, te mnogi drugi građani.

101_0774
Likovna kolonija „Vršani 2012″ svečano je zatvorena u nedelju 30.09.2012. godine.

Svim učesnicima, organizatorima, partnerima, svim dobrim ljudima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovogodišnja Likovna kolonija bude uspješna, zahvaljujem se od srca.

                                       Predsjednica organizacionog odbora

                                         Prim.mr.sc.dr. Nermina Mehinović

 

 

vrvanikol006

PORUKA SA VRŠANA

OŽIVIMO VRŠANE, SPASIMO SEBE!

VRŠANI!

500 GODINA STARO, MISTIČNO, BAJKOVITO, FILIGRANSKO, MJESTO, ILI ORONULE NASTAMBE ZABORAVLJENE U ČAROBNOSTI NAŠE PRIRODNE LJEPOTE.

GDJE SMO MI U PRIČI O VRŠANIMA?

SLUŠAJUĆI ZALJUBLJENIKE I POKLONIKE OVE NEOPISIVE LJEPOTE I VRIJEDNOSTI, POŽELJELA SAM, DA STAPAJUĆI SE SA VRŠANIMA, KAO KROZ VREMEPLOV OTPUTUJEM U NEKI DAVNI DOBRI SVIJET.

ŠTA NAM TO FALI U 21 STOLJEĆU PA SMO TAKO PRAZNI, OGORČENI I SIROMAŠNI, IAKO SVE IMAMO? KO NAS JE TO UKLEO PA PORED OČIJU NE VIDIMO, PORED SRCA NE OSJEĆAMO, PORED LJEPOTE,NE RADUJEMO SE.

MOŽDA NAM FALE „VRŠANI”.

OVI, PRVI PUT OPISANI U DJELU ADEMA HANDŽIĆA „TUZLA I NJENA OKOLINA U 16 VIJEKU”, ILI NEKI DRUGI, SLIČNI, SPOMENARI VREMENA KOJE JE PROŠLO. OVI „HRAMOVI” TRADICIJE I KULTURE BOSNE I BOŠNJAKA, HRANE DUŠU I DAJU SNAGU.

A DANAS, KAO RIJETKO KAD U OVOM DUGOM HISTORIJSKOM RAZDOBLJU, POHOĐENJE OVOG, SKORO NAPUŠTENOG I ZUBU VREMENA PREPUŠTENOG MJESTA, KOLEKTIVNO DOŽIVLJAVAMO KAO VRAĆANJE SEBI, SVOJIMA KORIJENIMA, SVOJIM PREDCIMA, SVOJIM IZVORIMA.

VRAĆAJUĆI SE VRŠANIMA, MI SE VRAĆAMO SAMI SEBI. KAO IZGUBLJENA I UPLAKANA DJECA BJEŽIMO POD SKUTE SVOJIH ZAŠTITNIKA I U TOPLO KRILO SVOG UTOČIŠTA.

KAD JESEN TOPLIM ŠARAMA PREKRIJE TUZLU, KAD SVJEŽI PREDVEČERNJI POVJETARAC PROSPE UZ ŠUŠTANJE LIŠĆE SA OBLIŽNJEG DRVEĆA, OSJETI SE NAMA POZNATI MIRIS I ČUJE SE ZOV VRŠANA.

TAJ POZIV, NE SAMO DRAG NAMA, NEGO I SVIM POKLONICIMA LJEPOTE, DUHOVNOSTI I UMJETNOSTI, JE POZIV UMIRUĆEG KOJI NE SMIJEMO IGNORISATI.

ZATO SA OVOG, SKORO ZABORAVLJENOG I POMALO MISTIČNOG MJESTA, MORAMO POSLATI PORUKU ZA SVE KOJI TRAŽE MIR, SREĆU, LJEPOTU I BOGASTVO.

SVE ONO ŠTO TRAŽITE JE TU NEGDJE PORED VAS.

VRIJEME JE, PROBUDITE SE!

DOĐITE DA OŽIVIMO VRŠANE KAKO BI SPASILI SAMI SEBE!