Umjesto da radimo na jedinstvu bosanskohercegovačkih snaga, SDP radi na razbijanju države, Bošnjaka i svih naroda i građana Bosne i Hercegovine!

99-e1339339324639

Umjesto da radimo na jedinstvu bosanskohercegovačkih snaga, SDP radi na razbijanju države, Bošnjaka i svih naroda i građana Bosne i Hercegovine!

 

Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99″ gost je bio predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić. Pored predsjednika Tihića, renomiranom skupu su se obratili i članovi najužeg rukovodstva Stranke Asim Sarajlić, zamjenik predsjednika, Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke i Mirsad Kebo, član Predsjedništva SDA i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Tihić je u svom uvodnom obraćanju, pored ostalog, naglasio kako SDP-ove posljednje neodgovorne i nedobronamjerne poteze možemo tumačiti kao udar na državu Bosnu i Hercegovini, najvećim dijelom Bošnjake, ali i ostale narode i građane Bosne i Hercegovine, te ocijenio neodgovornim proces formiranja vlasti u kojem je SDP kontinuirano potcjenjivao etnički princip.

Tri su glavna razloga za trenutne poteze i ponašanje SDP-a:

– Prikrivanje i sprečavanje institucionalne borbe protiv organiziranog kriminala,

– Uspostava policijske države radi obračuna sa političkim neistomišljernicima i

– Izbacivanje iz vlasti legitimnih predstavnika Bošnjačkog naroda (od 17 delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, SDA ima 9, dok od 5 delegata u Domu Naroda Parlamentarne skupštine BiH, SDA ima 3)

Umjesto da, u aktuelnim dešavanjima u regionu (svakodnevno negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima, radikalizacija političkih prilika u susjedstvu itd.) radimo na jedinstvu bosanskohercegovačkih snaga, SDP, zarad stranačkih, grupnih i ličnih interesa radi na razbijanju države i pro-bosanskog fronta! Zbog svega navedenog, smatramo da ulazimo u krizu sa neizvjesnim i nesagledivim posljedicama, zašto isključivu odgovornost snosi SDP!

Očito je da SDP nema izlaza iz aktuelne situacije tj. ne može demokratsko-ustavnim putem iz vlasti izbaciti SDA. S obzirom da su u svojim namjerama i retorici otišli predaleko, bojimo se da su, zarad ostanka na vlasti spremni pristati na rješenja koja će biti na štetu države Bosne i Hercegovine i Bošnjaka!

sda.ba