Uloga Alije Izetbegovića u stvaranju i očuvanju međunarodno priznate BiH je ogromna

akademijapredsjednik008

Uloga Alije Izetbegovića u stvaranju i očuvanju međunarodno priznate BiH je ogromna

Muzej “Alija Izetbegović” i Kantonalni odbor SDA TK-a su u subotu 19. oktobra ove godine u Bosanskom kulturnom centru Tuzla organizovali Akademiju u povodu 10. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine i osnivača i prvog predsjednika SDA BiH.

Akademiji su prisustvovali brojni poštovaoci lika i djela rahmetli Alije Izetbegovića, članovi i simpatizeri Stranke demokratske akcije, bivši borci Armije R BiH i mnogi drugi.

akademijapredsjednik007
akademijapredsjednik003
akademijapredsjednik004
” Ime Alije Izetbegovića je direktno vezano za Bosnu i Hercegovinu i Stranku demokratske akcije pogotovo još uzimajući u obzir njegovu izjavu od 26. maja 1990. godine na Osnivačkoj skupštini SDA kada je rekao da se bori za demokratsku, slobodnu BiH, sve njene narode – i Bošnjake i Srbe i Hrvate, građane Bosne i Hercegovine, da želi državu zasnovanu na vladavini prava i pravičnosti. Svjetski političar, američki diplomata Richard Hoolbrok je svojevremeno izjavio: da nije bilo Alije Izetbegovića ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine „ – kazao je predsjednik OO SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević.


„ Ovo je prilika da se sjetimo prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, osvrnemo na to vrijeme, najvažnije događaje i njegovo političko djelovanje. Alija Izetbegović je simbol jedne generacije koja je u vrlo nepovoljnim uslovima otvorila procese demokratije, sačuvala jedinstvo ove zemlje i ideju Bosne i Hercegovine. Naš predsjednik se uvijek zalagao za državu ravnopravnih građana i mi koji slijedimo njegov put borimo se za takvu Bosnu i Hercegovinu – kazala je dr.sc. Mirzeta Hadžić Suljkić u ime Kantonalnog odbora SDA TK.

akademijapredsjednik010
„ Moramo podsjećati mlade generacije na lik i djelo prvog predsjednika međunarodno priznate države BiH i prvog predsjednika SDA Alije Izetbegovića te na ulogu SDA u doba agresije na BiH. Uloga Alije Izetbegovića je neizmjerna, i kako vrijeme prolazi historija će pokazati da je njegova uloga sa ove vremenske distance zaista ogromna. Sačuvati Bosnu i Hercegovinu u doba agresije, u doba kad su naoružane formacije JNA, paravojske napadale BiH, sačuvati narod, BiH i njeno međunarodno priznanje je u svakom slučaju doprinos koji je dao rahmetli Alija Izetbegović svojim djelima i mudrom politikom …stvoriti jednu armiju na početku otpora, od boraca, dobrovoljaca nenaoružanih, do jedne armije koja je bila sposobna maltene osloboditi BiH da nije bilo međunarodnih faktora koji su zaustavili dalje akcije u BiH. Vrijeme treba da pokaže, da mladi znaju, da je uloga Alije Izetbegovića ogromna u stvaranju Bosne i Hercegovine, ona se ne može iskazati riječima „ – rekao je mr. Amir Fazlić član Predsjedništva SDA BiH i predsjednik KO SDA TK.

akademijapredsjednik009
akademijapredsjednik002
akademijapredsjednik011
Ova Akademija se u isto vrijeme održala u Tuzli, Bihaću, Mostaru i Zenici dok je centralna manifestacija upriličena u Sarajevu.

Prisutnima je prikazan i dokumentarni film o liku i djelu rahmetli predsjednika Izetbegovića.

akademijapredsjednik001
akademijapredsjednik005
akademijapredsjednik006
akademijapredsjednik012
Alija Izetbegović je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Tvorac je moderne Bosne i Hercegovine.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA 26. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik.

Rođen u Bosanskom Šamcu 8. augusta 1925. godine, a umro je 19. oktobra 2003. godine, u 78. godini života. Sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla