U Zaseoku obilježena 28. godišnjica pogibije narodnog heroja iz Tuzle Mehdina Hodžića-Senada – Crnog labuda

U Zaseoku obilježena 28. godišnjica pogibije narodnog heroja iz Tuzle Mehdina Hodžića-Senada – Crnog labuda

Potpredsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević, član Izvršnog odbora SDA Tuzla Emir Razić i sekretar GO SDA Tuzla Edis Bajić prisustvovali su obilježavanju 28. godišnjice pogibije Mehdina Hodžića – Crnog labuda, heroja odbrambeno oslobodilačkog rata rodom iz Tuzle.

Pod njegovom komandom izvojevana je jedna od prvih pobjeda Armije BiH. Posthumno je odlikovan herojem oslobodilačkog rata i Zlatnim ljiljanom.

Nosilac ovogodišnjeg obilježavanja “Crnog labuda” ove godine je Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona, a zbog pandemije korona virusa aktivnosti su svedene na minimum, bez prevelikog okupljanja i poštujući mjere nadležnih institucija.

Na herojstvo Mehdina Hodžića Senada podsjetio je i njegov saborac, potpredsjednik GO SDA Tuzla Salko Bukvarević:  ” Svake godine porodica i saborci našeg komandanta Senada Hodžića “Crnog labuda ” obilježavaju ovaj dan jer je on uistinu važan u istoriji odbrane Bosne i Hercegovine. Samo tog dana Senad je sa dvadesetak boraca zaustavio napredovanje četnika od Drine prema Tuzli, zarobio tenk, samohotku i na kraju bitke je pokošen od strane neprijatelja. Do tog dana je organizirao kompletnu odbranu tog dijela Podrinja i Sjeveroistočne Bosne. Sve jedinice specijalne namjene su bile pod njegovom komandom i zaista se radi obilježavanju pogibije istinskog heroja odbrane BiH, čovjeka koji je dao najviše što se moglo dati za odbranu. Sjećajući se našeg komandanta Senada “Crnog labuda”, sjećamo se svih bosanskih šehida i poginulih boraca koji su branili i odbranili Bosnu i Hercegovinu. Želimo da se to nikada ne zaboravi, da učenici osnovnih i srednjih škola o tome znaju, da nastave tu tradiciju obilježavanja i nakon nas ” – istakao je Salko Bukvarević.

Mehdin Senad Hodžić poginuo je kao vojnik 10. maja 1992. u selu Zaseok u Sapni, gdje je njegovom zaslugom izvojevana jedna od prvih pobjeda buduće Armije RBiH nad agresorskim snagama. Tog dana pokrenuta je ofanziva na Zaseok od strane četničkog agresora, potpomognuta JNA, sa ciljem da se zauzme selo i uništi bošnjački narod. Hrabri branitelji Zaseoka, na čelu sa legendarnim Kapetanima Senadom i Hajrom, zaustavili su ofanzivu i tom prilikom su zarobljeni tenk T-55, samohotka i uništeno komandno vozilo, prvo zarobljeno oružje u BiH. Zahvaljujući komandantu Mehdinu Hodžiću i njegovim saborcima, prvi put je sačuvan narod ovog kraja, cijela slobodna teritorija Teočaka i Zvornika. Nažalost, u smiraj bitke, poginuo je i junak Mehdin Senad Hodžić. Četnički snajperista ga je pogodio tačno u srce. Zajedno sa njim poginula su još tri borca Armije BiH.

Za vrijeme borbi, a i pri samom ranjavanju Mehdin je govorio da se Tuzla i BiH brane na Drini, uz poruku svojim saborcima: “Nemojte da se šalite da ovu liniju napustite”. Obećanje dato majci da četnička noga neće kročiti u Tuzlu je ostvareno zahvaljujući patriotama i borcima koji su slijedili primjer komandanta ” Crnog labuda “. Borio se časno i u skladu sa zakonima ratovanja po Ženevskoj konvenciji, hrabro se odupirući svim četničkim napadima sa ljudstvom svoje jedinice, slabo opremljene, ali spremne da slijedi njegove naredbe.