U Tuzli promovisana knjiga “Bosanska savremena zbilja” autora Osmana Brke

promocijabrka054

U Tuzli promovisana knjiga “Bosanska savremena zbilja” autora Osmana Brke

 

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u petak 16. novembra ove godine promovisana je knjiga “Bosanska savremena zbilja” autora Osmana Brke, jednog od osnivača SDA i nekadašnjeg savjetnika Alije Izetbegovića, te aktuelnog člana GO SDA BiH.

Promotori knjige bili su predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, akademik Ibrahim Bušatlija i profesor Vedad Spahić. Domaćin promocije bio je Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla.

promocijabrka001
Knjiga „ Bosanska savremena zbilja” se sastoji od pet cjelina i govori o historijskom periodu Bosne i Hercegovine i posebno o periodu od osnivanja Stranke demokratske akcije do danas. Kako ističe autor Osman Brka, težište knjige je peti dio o savremenoj političkoj zbilji Bosne i Bošnjaka.

„ Smatram da je političko razjedinjavanje Bošnjaka velika šteta za Bosnu i za ovo stanje ne okrivljujem naše komšije ni sa istoka ni sa zapada niti naše sugrađane drugih narodnosti. Što smo mi slabiji Bosna je slabija i obratno. Za ovakvo stanje veliki sukrivci su određeni bosanski političari koji su skretali s puta koji je trasirao gospodin Alija Izetbegović”.Govoreći o autoru knjige, Tihić je istakao da u objema knjigama, koje je dosad objavio, Brka govori o SDA i njenoj politici čiji je kreator bio upravo Izetbegović.

„ Knjiga Bosanska savremena zbilja polazi uvodno od vremena nastanka Bosne i Hercegovine kroz jedan historijski period da bi se bolje razumjela ova današnja događanja sa posebnim akcentom od 1990. godine pa nadalje, a onda opet posebno sa akcentom na period od 2010. do danas. Ovo djelo predstavlja autorov pogled na sva ta zbivanja, pogled Stranke demokratske akcije, i daje povod da se ovaj vremenski period od 1990. osmotri i sa drugih strana. Ne pretendujemo da je ovo i samo ovo jedina istina, ali to je viđenje jednog aktivnog učesnika svih tih zbivanja. Dalje, to je i ono kako mi u SDA vidimo to vrijeme od 1990.godine, kada se govori o političkoj poziciji Bošnjaka. Naravno da tu ne možemo biti do kraja objektivni jer govorimo o Bošnjacima u pozitivnom svjetlu, ali i to je pogled koji u sveukupnoj ocjeni treba da ima svoje mjesto” – istakao je Sulejman Tihić.

promocijabrka014
U izlaganju o knjizi “Bosanska savremena zbilja”, akademik Ibrahim Bušatlija je kazao da autor pišući i o stagnaciji izvlači optimistične tonove.

„ Ova knjiga sigurno treba biti uvrštena u školske lektire i biblioteke, a prvenstveno je namijenjena onima koji poriču neke stvari” – rekao je Bušatlija. On se na promociji takođe prisjetio lika i djela rahmetli Izetbegovića, naglasivši kako je autor napisao veoma značajno djelo koje će ostaviti dubok trag u historiji.

U knjizi su nabrojani svi oni koji su imali opozicioni stav prema politici SDA i prema Aliji Izetbegoviću.

promocijabrka032
promocijabrka053
Prof. Vedad Spahić istakao je kako je autor Osman Brka kao jedan od osnivača Stranke demokratske akcije obezbjedio sebi mjesto u diskursu historijske literature.

„ Očekivao sam knjigu memoarske tematike, punu pripovijest o ljudima i događajima sa svih stranačkih vertikala i horizontala, od vrha do dna. U nekoj mjeri ova knjiga je tematski zastupila i dimenziju ličnog protagoniranja Osmana Brke u životu Stranke i na BiH političkoj sceni, ali je u suštini njena intencija drugačija. Dobili smo knjigu u kojoj autor sa relativne distance, analitički, dokumentirano, prezentira historijski put pojedinaca, u prvom redu rahmetli Alije Izetbegovića, aktuelnu poziciju SDA, strukturalne presjeke i strateške opcije bošnjačke politike. Knjiga je kao takva žanrovski najbliža politološkoj studiji, a u mjeri svoje orjentiranosti ka određenoj ciljnoj skupini. Knjiga može iznimno dobro poslužiti i kao udžbenička literatura na političkim akademijama koje Stranka organizira za svoj podmladak „ – kazao je Spahić.

promocijabrka062
Promocija knjige izazvala je veliko interesovanje poštovalaca lika i djela rahmetli Alije Izetbegovića koji su do kraja ispunili veliku salu Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla