U Tuzli prezentiran borački registar: Poznati podaci za premijera Novalića i ministra Bukvarevića

reg

U Tuzli prezentiran borački registar: Poznati podaci za premijera Novalića i ministra Bukvarevića


U sklopu prezentacije ukucani su podaci premijera FBiH Fadila Novalića za koga se pokazalo da ima 47 mjeseci boračkog staža, dok federalni ministar Salko Bukvarević ima 41 mjesec. Tokom prezentacije prisutni borci su predočili lične karte i imali priliku da vide šta piše u evidenciji svakog od njih.

– U januaru smo uspostavili registar korisnika i stavljen je na raspolaganje općinskim, kantonalnim i federalnim instutucijama. Boračka udruženja mogu to pregledati u službenim prostorijama ministarstva i Vojnom odsjeku Tuzla, dati svoje primjedbe i prijedloge – rekao je federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.

U okviru registra pored podataka za svakog pripadnika Armije BiH, MUP-a i HVO-a, imamo i podatke koliko je bilo branitelja sa stažom kraćim od godine i više.

Od 119.110 boraca u zoni odgovornosti Drugog korpusa 115.658 je pripadnika Armije RBiH, 1.427 pripadnika MUP-a te 899 pripadnika HVO-a. Upis u registar vršen je na osnovu uvjerenja o plaćama ili na osnovu takozvanih OS2 spiskova jedinica.

Najviše boraca na ovom području bilo je iz Tuzle, njih 28.535. Kada je u pitanju vojni staž od jednog do 365 dana ima 24.860 boraca. Od jedne do dvije godine staža ima 19.244 borca, od dvije do tri godine 17.217 borca, od tri do četiri 42.513 i preko četiri godine vojnog staža ima 15.285 branitelja.

Korisnika prava u okviru boračko-invalidske zaštite na području Tuzlanskog kantona koristi 16.010 osoba. Od toga je 6.347 ličnih invalidnina, a 9.262 porodične invalidnine te 401 naknada za dobitnike najvećih ratnih priznanja.

– Mi stojimo iza ovog registra i neka se objavi sve ko je koliko bio u borbi i šta je konzumirao od naknada. Boračke organizacije TK se toga ne plaše. Mi nismo Agencija za zaštitu podataka, ali želimo reći da se pravi borci ne plaše i želimo da se objavi šta god resorno ministarstvo želi i može – rekao je predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK Fahrudin Hasanović.

On je istakao da se ne želi miješati u brojke koje su ponuđene u registru.

– Ja sam rudar i kada je napadnuta BiH izašao sam iz rudnika i krenuo u borbu. Registar govori da je ovdje više od 119 hiljada boraca. Ja nisam onaj koji zna šta je vojnik i koliko treba ljudi da se obuči kao vojnik i to ne mogu cijeniti. Ako ima nelegalnih korisnika neka se nađu i prijave – poručio je Hasanović.

Faktor.ba