U Tuzli obilježen Dan šehida

U Tuzli obilježen Dan šehida

Drugog dana Ramazanskog bajrama, 25. maja 2020. godine obilježen je Dan šehida. Centralna manifestacija za područje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je na šehidskom spomen obilježju u Moluhama.

Centralnoj manifestaciji prisustvovali su predsjednik Medžlisa prof. dr. Amir Karić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, tuzlanski imami, porodice šehida i poginulih boraca Tuzle, predstavnici udruženja boraca, pripadnika najvećih ratnih priznanja, ratnih vojnih invalida, kao i džematlije i građani Tuzle.

Tuzlanski imami su pred duše šehida proučili Jasin-i-šerif, a prigodnim riječima obratio se imam džemata Moluhe Memsudin-ef. Gobeljić koji se zahvalio svima koji su svojim dolaskom odali počast onima koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine.

O značaju šehida govorio je glavni tuzlanski imam hafiz Huskanović. – Na nama je da očuvamo istinu o šehidima i o nama, kao i o svemu onome što se dešavalo u periodu agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu – naglasio je hafiz Huskanović.

Jedan od načina njegovanje kulture sjećanja na naše šehide je i šehidsko obilježje u Moluhama. Džematlije ovog džemata su na taj način dali trajni doprinos sjećanja na šehide naše domovine.

U okviru programa obilježavanja Dana šehida delegacija Medžlisa Tuzla prevođena glavnim imamom Huskanovićem odala je počast ubijenoj mladosti Tuzle. Dan sjećanja na ubijenu mladost na Kapiji i Dan šehida ove godine se obilježavaju istog dana, pa je ovo bila prilika da se učenjem Fatihe prisjetimo mladosti Tuzle koju je ubila granata ispaljena sa obronaka Ozrena 25. maja 1995. godine.

Program je nastavljen učenjem hatme u Čaršijskoj džamiji u Tuzli. Nakon podne-namaza posjećeni su šehitluci na tuzlanskim mezarjima Borić, Tušanj, Goli Brijeg, Ilinčica, Kalebići i Rasovac.