U Tuzli obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Tuzli obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Delegacija Gradskog vijeća Tuzla, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, federalni ministar za boračka pitanja i zastupnik u Parlamentu FBIH Salko Bukvarević, federalni zastupnik Salko Zildžić, predstavnici boračkih organizacija iz Tuzle, udruženja građana, danas su svečanim polaganjem vijenaca i cvijeća te odavanjem počasti na kompleksu Slana Banja obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart.

Cvijeće je položeno na spomeniku Partizanskim brigadama, spomeniku Zlatnim ljiljanima, spomen obilježju poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. te na mezarju / groblju civilnih žrtava.

Prvog marta 1992. godine Bosna i Hercegovina se iz Socijalističke Republike BiH opredijelila referendumom kao i druge tadašnje republike za svoju samostalnost i državnost, i to s punim pravom, s obzirom na njen kontinuitet državnosti koji je veoma dug, potvrđivan i u Drugom svjetskom ratu ZAVNOBIH-om te AVNOJ-em. Izlaznost na referendum je bila velika, preko 64 %, te gotovo stopostotno izjašnjavanje za nezavisnost, na osnovu čega je Bosna i Hercegovina i priznata kao samostalna država od strane Ujedinjenih nacija.

„Prvi mart 1992. godine je datum upisan zlatnim slovima u hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine. Tog dana, građani Bosne i Hercegovine opredijelili su se za nezavisnu, suverenu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana. Budimo ponosni i na sve one čiji su životi uklesani u temelje naše domovine i čuvajmo amanet šehida i poginulih branilaca, da se borimo i očuvamo našu državu. Jer Bosne i Hercegovine je bilo i uvijek će biti – kazao je ministar Salko Bukvarević.

Čestitku građanima uputio je i federalni zastupnik i predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Salko Zildžić.

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Skupština Tuzlanskog kantona i Gradsko vijeće Tuzla održali su svečane sjednice.