U Tuzli obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Tuzli obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Svečanim polaganjem vijenaca i cvijeća te odavanjem počasti na kompleksu Slana Banja danas je u Tuzli obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart.

Cvijeće je položeno na spomeniku Partizanskim brigadama, spomeniku Zlatnim ljiljanima, spomen obilježju poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995. te na mezarju / groblju civilnih žrtava.

Prvog marta 1992. godine Bosna i Hercegovina se iz Socijalističke Republike BiH opredijelila referendumom kao i druge tadašnje republike za svoju samostalnost i državnost, i to s punim pravom, s obzirom na njen kontinuitet državnosti koji je veoma dug, potvrđivan i u Drugom svjetskom ratu ZAVNOBIH-om te AVNOJ-em. Izlaznost na referendum je bila velika, preko 64 %, te gotovo stopostotno izjašnjavanje za nezavisnost, na osnovu čega je Bosna i Hercegovina i priznata kao samostalna država od strane Ujedinjenih nacija.

Čestitku građanima uputio je i federalni zastupnik i predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Salko Zildžić.

Delegacija Gradskog odbora SDA Tuzla je nakon Slane Banje posjetila mezar rahmetli Salke Bukvarevića, dugogodišnjeg predsjednika i jednog od osnivača SDA u Tuzli, gdje je proučila fatihu i položila cvijeće.