U Tuzli obilježena 20.godišnjica od formiranja Regionalnog štaba i Općinskih štabova Patriotske lige regije Sjeveroistočne Bosne: ” Najveći značaj jedinica Patriotske lige SI Bosne je što su primile prvi udar agresora i zaustavile njegovo napredovanje”

20 godina pl-a013

U Tuzli obilježena 20.godišnjica od formiranja Regionalnog štaba i Općinskih štabova Patriotske lige regije Sjeveroistočne Bosne: ” Najveći značaj jedinica Patriotske lige SI Bosne je što su primile prvi udar agresora i zaustavile njegovo napredovanje”

  

20 godina pl-a007
U Tuzli je danas u organizaciji Kluba P.L.-a općine Tuzla i Saveza boraca P.L.-a TK održana svečana sjednica pripadnika Patriotske lige SI Bosne kojom je obilježena dvadeseta godišnjica od formiranja Regionalnog štaba i Općinskih štabova Patriotske lige regije Sjeveroistočne Bosne. Skupu su se obratili predsjednik Skupštine Patriotske lige BiH gospodin Dževad Tosunbegović, predsjednik Saveza boraca Patriotske lige Tuzlanskog kantona prof.dr. Salih Kulenović i u ime Kluba Patriotske lige općine Tuzla dr. Salko Bukvarević.

20 godina pl-a039“Danas obilježavamo dvadesetu godinu od formiranja Okružnog štaba Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu. Od tada se formiraju i Općinski štabovi, te se donosi i program praćenja tadašnje složene vojne i političke situacije. Nažalost, naše procjene su se ostvarile i epilog svega je bio rat 1992. – 1995.godine. Mi se danas, dvije decenije poslije, trudimo da pripadnicima Patriotske lige zakonskom regulativom i legislativom obezbijedimo ono za šta su se oni borili i šta su zaslužili. Nažalost, to još uvijek nije riješeno i nastojat ćemo i dalje da pripadnici Patriotske lige budu zastupljeni u onim zakonima koji regulišu status boraca PL-a. Ti borci su prvi zaustavili snažan udar, a kasnije su bili u svim elitnim jedinicama teritorijalne odbrane i poslije Armije RBiH i učestvovali na svim ratištima širom Bosne i Hercegovine” – kazao je prof.dr. Salih Kulenović, predsjednik Saveza boraca Patriotske lige TK.

20 godina pl-a030“Tuzla je bila 1991. godine, a evo i danas je, domaćin članovima Patriotske lige Sjeveroistočne Bosne. Tog dana, u Tuzli je prije dvadeset godina održan prvi radni sastanak Regionalnog štaba PL-a na kojem su bili članovi tog štaba i komandanti Općinskih štabova iz svih općina regije Sjeveroistočne Bosne. Patriotska liga je bila organizovana snaga. U to vrijeme se, prije svega, radilo na obuci, edukaciji, pripadnika manevarskih, specijalnih i teritorijanih jedinica. Vidjeli smo tada šta se dogodilo u Sloveniji, Hrvatskoj, i kako se naoružanje zatim prebacivalo u BiH. Ljudi iz Patriotske lige su oni koji su prvi vidjeli da se sprema agresija na Bosnu i Hercegovinu. Te jedinice su primile prve udare, počevši od Bosanskog Broda, Kula grada, Zvornika, Teočaka, Sapne, Kalesije. Iako su bili slabo naoružani, te napade su hrabro zaustavili i u roku od mjesec dana drugim teritorijalnim jedinicama i štabovima su omogućili vrijeme da se dodatno organizuju i zaista vide da je agresor odlučio da uništi cijelu Bosnu i Hercegovinu, da pobije ili protjera jedan cijeli narod. Možemo samo zamisliti šta bi se dogodilo da su agresorske snage koje su prodirale iz pravca Srbije preko Zvornika, Bijeljine prema Kalesiji uspjele stići do aerodroma Dubrave. U tom slučaju bi sva mjesta u Tuzlanskom kantonu doživjela sudbinu Sarajeva, Goražda, Bihaća, Srebrenice itd. Dakle, najveći značaj jedinica Patriotske lige Sjeveroistočne Bosne je što su primile taj prvi udar agresora i zaustavile njegovo napredovanje” – rekao je u ime Kluba Patriotske lige općine Tuzla dr. Salko Bukvarević.

Bez namjere da umanjuje bilo čiji doprinos u odbrani BiH od 1992.-1995.godine, prof. dr. Salih Kulenović napomenuo je na istorijsku ulogu SDA tokom formiranja Patriotske lige kao organizacije koja je prva stala na branik domovine uprkos izrazito složenim i teškim unutrašnjim i međunarodnim prilikama za Bosnu i Hercegovinu. Prof. Kulenović je u svom govoru spomenuo i ulogu i značaj elitnih jedinica Patriotske lige u odbrani BiH i njihov nemjerljiv doprinos u stvaranju oružanih snaga: jedinica Okružnog štaba TO, jedinica PL-a u sastavu čete Ilinčica, Crni labudovi, Sprečanski odred, jedinice Teočaka, Gradačca, Zvornika, Kalesije, Vlasenice, Kladnja i dr. Formiranjem Teritorijalne odbrane, a kasnije Armije RBiH ove jedinice su nastavile svoj borbeni put učešćem u odbrambeno-oslobodilačkom ratu na svim ratištima BiH.Sa ovog svečanog skupa upućen je apel i inicijativa za rješavanje statusa pripadnika Patriotske lige te su asocijacije pripadnika Patriotske lige u BiH pozvane da se objedine i zajednički djeluju u tom pravcu prema Federalnom ministarstvu za boračka pitanja i drugim relevantnim organima.

(fotografije sa ovog svečanog skupa možete pogledati u fotogaleriji www.sdatuzla.ba)

Klub P.L.-a općine Tuzla