U Tuzli obilježen 9. maj

9maj012001

U Tuzli obilježen 9. maj

 

 

9maj012024
U Tuzli je danas obilježen 9. maj, Dan Zlatnih ljiljana, Dan logoraša, Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Delegacije Općinskog vijeća Tuzla, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, boračkih udruženja i organizacija općine Tuzla, porodice poginulih boraca, te udruženje boraca NOR-a 1941. – 1945. i građani, položili su vijence na spomen obilježja. Vijenci su položeni na Trnovcu i bistama narodnih heroja, na spomen obilježja antifašističkim borcima 1941.-1945. kao i 1992.-1995., na spomeniku Zlatnim ljiljanima te na mezarju/groblju civilnih žrtava rata na Slanoj Banji.

9maj012044
9maj012048
Nakon toga uslijedila su prigodna obraćanja predstavnika UABNOR-a, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja ” Zlatni ljiljan ” te predstavnika Općine Tuzla koji su govorili o antifašističkoj tradiciji Tuzle.

“Armija Bosne i Hercegovine je bila armija ljudi koji su na referendumu izglasali nezavisnost BiH. Sve druge armije koje su pokušale da unište našu zemlju su agresorske. Nažalost danas se strane zemlje, ali i naša država isto odnose prema borcima koji su branili Bosnu i Hercegovinu i onima koji su bili u agresorskoj vojsci. Branioci BiH su dali sve što su mogli dati, svoje živote, dijelove tijela, ostavili su porodice. Danas su poniženi, nisu vrednovani onako kako zaslužuju ” – kazao je Alen Salihović, sin poginulog borca Fikreta Salihovića dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Nakon svečanosti na Slanoj Banji, na tuzlanskom Korzu svečano je uz pjesmu, ples i zabavu obilježen Dan Evrope. Organizatori manifestacije bili su Centar za civilno društvo Kyodo i Centar za sigurnosne studije koji implementiraju projekt EU info centara u BiH, u saradnji sa Općinom Tuzla. Manifestaciji je prisustvovao i specijalni predstavnik i šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen, a program su uveličali učenici tuzlanskih osnovnih škola i članovi Plesnog studija „Sandoval” iz Tuzle.

9maj012084
U večernjim satima u povodu 9. maja,u spomen domu Husino je održan koncert pod nazivom ” Ljepota bosanske muzike”.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla

( fotografije se nalaze u foto galeriji )