U Travniku obilježena 23. godišnjica Savjetovanja regionalnih komandanata PL-a R BiH “Mehurići 1992.-2015”

IMG 2375

U Travniku obilježena 23. godišnjica Savjetovanja regionalnih komandanata PL-a R BiH “Mehurići 1992.-2015”

Dijeljenje

U Travniku je 7. februara 2015. godine održana svečana akademija u sklopu obilježavanja 23. godišnjice Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine. Prije toga upriličena je posjeta Centralnom šehidskom mezarju gdje su delegacije položile cvijeće na spomen obilježje.

Savjetovanje regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine je jezgro softvera koji je razrađivao sistem odbrane naroda, narodnosti i građana Republike Bosne i Hercegovine od nadolazeće agresije.


Učesnici Savjetovanja bili su: Karišik Meho – Kemo, komandant PL R BiH, Aganović Zihnija – Aga, Bilajac Rifat – Čiča, Čengić Hasan – Čenga, Hafizović Halid – Hafiz, Halilović Sefer – Halil, Hodžić Mehdin – Senad – Crni Labud, Hubo Hajrudin – Edo, Jandrić Omer – Omer, Karavelić Vahid – Vaha, Merdan Džemal – Brko, Osmanagić Hajrudin – Mujo, Suljević Zićro – Stari i Šaronjić Atif – Emir.

Na Savjetovanju je donesena Direktiva za odbranu suvereniteta Bosne i Hercegovine. Shodno Direktivi i uputama Glavnog štaba Patriotske lige Republike BiH, u zoni odgovornosti regionalnih štabova, intenzivira se rad na formiranju novih jedinica i obuka njihovih pripadnika.

Najznačajniji događaj u stvaranju slobodne Bosne i Hercegovine

-Prije 23 godine u selu Mehurići održano je Prvo savjetovanje regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine. Te davne 1992. godine susretom komandanata postavljeni su zadaci i ciljevi za odbranu Bosne i Hercegovine. To su bila vremena velikih teških odluka, vremena hrabrih poduhvata i događaja, a ovaj događaj je nesumnjivo najznačajniji u stvaranju slobodne Bosne i Hercegovine. Formiranjem Patriotske lige stvorile su se bolje organizovane oružane snage, čije je jedinstvo pružalo presudan otpor protiv agresora u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, rekao je u ime domaćina Tahir Lendo, premijer SBK.

-Savjetovanje čiju 23. godišnjicu obilježavamo, gledano sa ove vremenske distance, je historijsko savjetovanje iz više razloga i zauzima posebno mjesto u novijoj povijesti Bosne i Hercegovine. Na kraju savjetovanja dati su svakom komandantu Regionalnog štaba „Patriotske lige” BiH konkretni zadaci sa rokovima izvršenja. Sve je dokumentovano u Direktivama za odbranu suvereniteta Bosne i Hercegovine, rekao je general Džemal Merdan, jedan od učesnika Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige R BiH u Mehurićima.

– U takvim uvjetima Patriotska liga zajedno sa policijom, dali su ogroman doprinos u odbrani države. Na žalost danas to nije valorizovano. Članovi Patriotske lige su prvoborci oslobodilačkog rata, prvi su se suprotstavili oružanoj sili koja se u određenom vremenu pripremala da nas jednostavno uništi. Hvala Bogu mi smo uspjeli i odbranili se, rekao je Avdo Hebib, višegodišnji predsjednik PL BiH i prepoznatljiv u uključivanje i ulogu policije u odbrani BiH.

 

IMG 24801

SDA je osnovala Patriotsku ligu BiH

-10. juna 1991. godine u Domu policije u Sarajevu rahm. Alija Izetbegović sazvao je ključne predstavnike bošnjačkog naroda u cilju intenziviranja realizacije priprema za odbranu naroda i države u krajnje nepovoljnim vojno-političkim okolnostima, te je u vezi s tim formiran Savjet za nacionalnu odbranu.

Stvaranjem Patriotske lige BiH i formiranjem njenih općinskih i regionalnih štabova udareni su temelji stvaranju Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je kao jedina legalna i legitimna oružana sila tokom agresije na međunarodno priznatu RBiH bila u funkciji odbrane svih bosanskohercegovačkih naroda i građana. Bez namjere da umanjujem bilo čiji doprinos u našoj pravednoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi, ipak moram naglasiti historijsku ulogu SDA tokom formiranja PL-e koja je prva stala u odbranu domovine uprkos izrazito složenim i teškim unutrašnjim i međunarodnim prilikama za Bosnu i Hercegovinu koju je de facto JNA potpuno okupirala, prethodno oduzevši legalno nabavljeno oružje TO BiH.

Salih-Kulenović

Moram podsjetiti da članovi PL-e niti u jednom momentu, čak ni podsvjesno, nisu imali nikakve dvojbe kada je trebalo organizirati otpor u krajnje nepovoljnim okolnostima, u vremenu kada smo i mi i članovi naših porodica bili u pravom smislu riječi životno ugroženi jer su KOS i JNA jako dobro znali za djelovanje naše organizacije i svrhu zbog koje je osnovana. Krajnje je nehumano i nemoralno da se ignorišu zahtjevi PL-ekoja je hrabro, odlučno i bespogovorno stala na branik domovine u odsudnim momentima.

Kao pokretači otpora i borci za suverenu i neovisnu BiH, u cijelom poslijeratnom periodu smo nastojali dati konstruktivan doprinos prevazilaženju nagomilanih socio-ekonomskih problema u bosanskohercegovačkom društvu.

Očekujemo da se vlast poslije održanih izbora u oktobru 2014. godine na svim nivoima formira što prije te da ozbiljno i temeljito pristupi rješavanju nagomilanih društveno-ekonomskih problema uključujući i rješavanje pravnog statusa pripadnika članova PL -e na tako što će Zakonom o pravima boraca i članova njihovih porodica konačno potvrditi mjesto, ulogu i značaj naše boračke organizacije.

Smatramo da ovdje nije u pitanju samo jednostavno priznanje faktičkog učešća u organiziranju otpora agresiji, nego je riječ o pravnom potvrđivanju historijske istine bez koje nije moguće adekvatno i objektivno valorizirati kolektivni i individualni doprinos odbrani našeg naroda i države.

Prikupljanje arhivske građe o aktivnostima članova PL-e na organizaciji i pružanju otpora agresoru jedan je od naših trajnih zadataka.

U ovom dugotrajnom i politički složenom procesu država ne može i ne smije zanemariti one koji su svojim životima odbranili čast, slobodu i dostojanstvo domovine i svakog čovjeka u najtežim trenucima. Stoga ističem da isključivo razvijanjem i njegovanjem osjećaja patriotizma mladih naraštaja prema našoj državi Bosni i Hercegovini možemo osigurati političku stabilnost kao osnovni preduslov socioekonomskog razvoja i progresa. Patriotska liga će u svakom trenutku odlučno stati u odbranu naših branitelja, organizatora i pokretača otpora agresiji na BiH i zaštitu građana naše države, rekao je na kraju pored ostalog prof. dr. Salih Kulenović, predsjednik PL BiH.

naslovnica-690x360

Događaj u Mehurićima obilježiti na pravi način

– Uvjeti i ambijent u to vrijeme bili su teški, sastali su se komandanti regionalnih štabova Patriotske lige, izvršili analizu postignutog, sagledali, procjenili i verifikovali plan priprema u organizovanju odbrane Bosne i Hercegovine od nastupajuće agresije. Vašom masovnom posjetom, kao i prisustvom mladih, svjedočimo našom čvrstom odlučnošću da baštinimo, valorizujemo i njegujemo obilježavanje značajnih događaja i datuma iz naše prošlosti.

Iskazujemo potrebu i poziv živim učesnicima Prvog Savjetovanja regionalnih komandanata Patriotske lige Republike Bosne i Hercegovine, da pruže doprinos da se ovom događaju, u okviru Saveza Patriotske lige Bosne i Hercegovine posveti veća pažnja, da uz pomoć nadležnih organa i institucija države, radimo na prikupljanju građe i izdavanju odgovarajuće knjige, kao i na drugi prikladan način obilježimo ovaj historijski događaj, rekao je u ime organizatora Kemal Balihodžić, predsjednik SUB Patriotske lige općina SBK.

Ovom prigodom na adresu organizatora pristigao je pozdravni telegram i čestitka:

-Poštovani patrioti, prvoborci, heroji, saborci i ostali prisutni Svečane akademije, žalimo što zbog bolesti nismo u mogućnosti da prisustvujemo Svečanoj akademiji, povodom obilježavanja 23. godišnjice savjetovanja regionalnih komandanata „PL” RBiH. Mehurići su historijsko mjesto našeg pokreta i države Bosne i Hercegovine. Tu smo odredili pravac daljeg razvoja i organizovanja oružanih snaga, usvojili strategiju odbrane i donijeli strategijske odluke, pored ostalog istakli su Kadrija Škrijelj i Avdija Šabanović, članovi Upravnog odbora PL BiH.

Info portal Bugojno – Bug.ba