U povodu 21. decembra, Dana rudara, održana Svečana sjednica Rudnika ˝Kreka˝

kreka12012

U povodu 21. decembra, Dana rudara, održana Svečana sjednica Rudnika ˝Kreka˝

U povodu 21. decembra, Dana rudara, upriličena je svečana sjednica Rudnika “Kreka” Tuzla. Bila je ovo prilika za svečarsku atmosferu, čestitke, posjete visokih državnih zvaničnika, ali i sagledavanje stanja u oblasti rudarstva.

Posebna analiza je usmjerena na rudnike u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH. Fikret Mehić, predsjednik Sindikata Rudnika “Kreka” rekao je da je od formiranja koncerna Elektroprivrede BiH urađeno mnogo na poboljšanju statusa i uslova rada rudara. Istakao je da od Elektroprivrede BiH, u narednom periodu očekuju mnogo više.

Više od tri godine je prošlo od formiranja koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, a rudari kažu da su njihova očekivanja dijelom ispunjena. To se prije svega odnosi na značajne investicije Elektroprivrede u rudnike, te izjednačavanje toplog obroka i regresa sa radnicima Elektroprivrede BiH. Ističu da i uprava „Kreke” u izuzetno otežanim uslovima poslovanja čini sve da bi se održala proizvodnja, redovne plate i stabilnost preduzeća. Izjednačena su primanja za topli obrok na nivou Koncerna, sada se očekuje u narednoj godini izjednačavanje i primanja po pitanju ličnih dohodaka, istakao je na skupu Mehić.

Menadžment Rudnika „Kreka”, rudnika koji je dao najveću podršku formiranju Koncerna, aktivno radi na pripremama preduzeća na snabdjevanje ugljem novih blokova u Termoelektrani Tuzla, čija se izgradnja očekuje za nekoliko godina.

Od kraja rata do danas, u ovoj godini je bilo najmanje povreda na radu u Krekinim rudnicima. U Elektroprivredi su uvjereni da je to rezultat dosadašnjih investicija, modernizacije opreme, ali i snalažljivosti rudara.

Svečana sjednica u povodu 21. decembra Dana rudara, tradicionalno, bila je prilika i da se najzaslužnijim pojedincima uruče priznanja i nagrade.

kpktz.ba