U OO SDA Tuzla upriličen prijem za predsjednicu Asocijacije Fatma BiH Fatimu Hukić

fatima 1

U OO SDA Tuzla upriličen prijem za predsjednicu Asocijacije Fatma BiH Fatimu Hukić

Predsjednik OO SDA Tuzla mr. Salko Bukvarević je upriličio svečani prijem za predsjednicu Asocijacije Fatma BiH Fatimu Hukić, a u povodu dodjele stipendija za djecu šehida i poginulih boraca Općine Tuzla. Naime, predsjednica Asocijacije Fatma BiH je u okviru programa rada Asocijacije, a u dogovoru sa donatorom šeikom Salihom Kamilom, osigurala stipendije za djecu poginulih boraca u iznosu od 100 dolara mjesečno za godinu dana. Stipendije su osigurane za 500 djece iz cijele BiH. Četrdeset i troje djece iz Tuzlanskog kantona je dobilo ovaj novac, a od tog broja šesnaestoro ih je iz općine Tuzla.

 

Ovom prijemu su prisustvovali i mr. Enisa Žunić, predsjednica Asocijacije žena OO SDA Tuzla, Saliha Kosovac predsjednica Asocijacije Fatma iz Tuzle, Sabira Mićanović predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Tuzla i Muhamed Alić, predsjednik Koordinacijskog tijela boračkih organizacija Općine Tuzla. Razgovarano je o značaju i ulozi Asocijacije Fatma i njenom djelovanju na cijelom području naše zemlje.

Predsjednica „ Fatme „ Fatima Hukić naglasila je da je osnovni zadatak Asocijacije koja djeluje u okviru Stranke demokratske akcije pomoć u odgojno-edukativnom i obrazovnom procesu djece iz porodica šehida i poginulih boraca.

Odgojiti i obrazovati dijete u kompletnoj i harmoničnoj porodici je u normalnim uslovima vrlo teško. Odgoj djeteta je najkompleksniji i najzahtjevniji zadatak čovječanstva. Asocijacija Fatma je formirana u okviru SDA 1993. godine da bude uz majku i da joj pomaže da svoje dijete vodi pravim putem u to ratno doba kada su očevi ginuli, a majke ostajale veoma mlade i same sa svojom djecom. Nikada ne smijemo zaboraviti naše šehide. Oni su temelj naše države, a njihova djeca moraju biti njeni jaki stubovi. To mogu samo ako imaju visoke moralne kvalitete i dobro obrazovanje. Na nama je da tu djecu sačuvamo od svih životnih zala i da oni u budućnosti ne ukaljaju obraz svojih očeva. Ja mislim da je Asocijacija Fatma odgovorila svom zadatku – rekla je Fatima Hukić.

OO SDA Tuzla je do sada svake godine, tradicionalno pomagao djeci iz porodica šehida i poginulih boraca prilikom upisa u srednje škole i na fakultete i sa ponosom se može konstatovati da ni jedno dijete iz te kategorije nije ostalo neupisano. Svojim radom, OO SDA Tuzla nastoji stvoriti sve preduslove za dobro školovanje i napredovanje djece šehida i poginulih boraca kako bi im bar donekle zamijenili ono što im nedostaje i ono što se nažalost ne može vratiti, a to su njihovi roditelji.

Pomoć u odgoju i obrazovanju djece šehida i poginulih boraca, OO SDA Tuzla će nastaviti i dalje jer je to jedan od prioriteta i način da se barem tako oduži onima koji su dali svoje živote za slobodu svih nas. Ja se u ime OO SDA Tuzla zahvaljujem gospođi Fatimi i ljudima koji su omogućili da ova djeca dobiju stipendije. Nadamo se da će ovih projekata biti i u budućnosti . Kao neko ko je sa vašim očevima proveo u rovu skoro četiri godine vjerujem da bi oni najviše voljeli da vi izađete na pravi put i što uspješnije završite vaše škole – kazao je predsjednik OO SDA Tuzla mr. Salko Bukvarević.  

Bukvarević je djeci iz porodica šehida i poginulih boraca koji su dobilli stipendije čestitao na dosadašnjem uspjehu u školovanju i poželio im da nastave tako, istakavši da se samo na taj način izgrađuje Bosna i Hercegovina za koju su živote dali njihovi očevi. Takođe, riječi zahvalnosti su upućene i Asocijaciji Fatma, te predstavnicima boračkih organizacija i Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca Općine Tuzla koji su uvijek bili dobri medijatori u ovakvim projektima i zahvaljujući kojima su stipendije došle u prave ruke.  

Druženje sa djecom koja su dobila stipendije i sa njihovim majkama je upriličeno u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke „ Derviš Sušić „ u Tuzli. Niko od njih nije mogao sakriti radost zbog prijema koji je organizovan i tokom razgovora se mogle čuti riječi zahvalnosti kao i ocjena da OO SDA Tuzla uvijek i iskreno brine za njih. Direktorica „NUB“ Enisa Žunić je predstavila aktivnosti ove biblioteke i sve ono što ta ustanova nudi djeci iz pomenute kategorije. Djeci su se obratili i Saliha Kosovac, Sabira Mićanović kao i Muhamed Alić, koji je govorio o aktivnostima Koordinacijskog tijela boračkih organizacija Općine Tuzla u vezi sa pružanjem podrške djeci iz ovih porodica.

Na kraju svečanosti predsjednica Asocijacije Fatma BiH Fatima Hukić je uručila zahvalnice majkama djece šehida i poginulih boraca, a priznanja su dobili predsjednik OO SDA Tuzla mr. Salko Bukvarević,  mr. Enisa Žunić, predsjednica Asocijacije žena OO SDA Tuzla, Saliha Kosovac predsjednica Asocijacije Fatma iz Tuzle, Sabira Mićanović predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Tuzla i Muhamed Alić, predsjednik Koordinacijskog tijela boračkih organizacija Općine Tuzla za sve ono što su činili i što čine kako bi se djeca onih koji su svojom krvlju odbranili naše živote izvela na pravi put.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla