U OO SDA Tuzla izvršena podjela vaučera za papa test i kolposkopiju u okviru projekta „ Žena u centru podrške i prevencije u zajednici“

podjelavaucera003

U OO SDA Tuzla izvršena podjela vaučera za papa test i kolposkopiju u okviru projekta „ Žena u centru podrške i prevencije u zajednici“

 

U Općinskom odboru Stranke demokratske akcije Tuzla izvršena je podjela vaučera za besplatni papa test i kolposkopiju, što je ujedno i početak kampanje skriniga na karcinom cerviksa koji se provodi u okviru projekta OO SDA Tuzla ” Žena u centru podrške i prevencije u zajednici” čiji je koordinator mr.sc.prim.dr. Nermina Mehinović, epidemiolog.

podjelavaucera002
Navedenom akcijom, organizator će se fokusirati na žene koje su najčešće pogođene oboljenjima na grliću maternice, žene u reproduktivnoj dobi od 25 do 55 godina koje iz bilo kojih razloga nisu nikad ili nisu u skorije vrijeme radile PAPA test, žene koje su neosigurane, žene teškog materijalnog i socijalnog stanja i prognanice.


” Sa vaučerom, uz poruku Projekta “ŠTITIMO TE PARTNERSTVOM”, 100 žena bit će u mogućnosti da besplatno uradi kompletan ginekološki pregled sa kolposkopijom i PAPA nalazom.Svakako da se jedna ovakva akcija ne bi mogla realizirati bez adekvatne podrške partnera i donatora (NVO Snaga žene, privatne firme Limpio, Bony, Tom Cat i dr.), a posebno Općinskog odbora SDA Tuzla i našeg uvaženog predsjednika dr.sc.Salke Bukvarevića. ” – istakla je koordinatorica projekta mr.sc.prim.dr.Nermina Mehinović, epidemiolog.

U ovoj aktivnosti, pored mr.sc.prim.dr.Mehinović, volonterski rade i zdravstveni profesionalci prof.dr.Ermina Iljazović, dr.Amela Adžajlić i dr.Branka Antić.

Vaučer i čestitka koji su uručeni damama, osmišljeni su kao svojevrsna poduka i poruka ženama o njihovoj ulozi i odgovornosti vezano za zdravlje. Preventivni pregledi za osobe koje dobiju vaučer na poklon vršit će se tokom marta i prve polovine aprila u odabranoj ginekološkoj ordinaciji u Tuzli u skladu sa dogovorenim terminom za svaku ženu pojedinačno. Rezultati nalaza će biti dostavljeni pacijenticama poštom ili će se moći lično preuzeti sa određenom uputom za dalje postupanje, ukoliko to bude potrebno.

podjelavaucera001
U toku naredne dvije godine u okviru projekta OO SDA Tuzla „ Žena u centru podrške i prevencije u zajednici”, kroz realizaciju niza edukacija, kampanja, preventivnih mjera i zajedničkih akcija želi se podići nivo znanja i svijesti žene o bolestima, u ovom slučaju o karcinomu grlića maternice koji je, kako je kazala mr.sc.prim.dr. Nermina Mehinović, 100 % preventivno oboljenje i nijedna žena ne bi smjela da umre od ove bolesti.

podjelavaucera004Ova aktivnost simbolično je počela 8. marta, na Dan žena, sa željom da se pažnja usmjeri od darivanja klasičnih poklona ženi na vrijednost darivanja sredstava koja osiguravaju životno važne ishode i mijenjaju navike, i pojedinca i šire društvene zajednice. Tako je u sedmici obilježavanja Dana žena izvršen odabir žena u skladu sa usvojenim kriterijima (nosilac aktivnosti: OO SDA Tuzla, NVO Snaga žene, privatne firme donatori) i distribucija plakata. Projekat OO SDA Tuzla ” Žena u centru podrške i prevencije u zajednici” zvanično je predstavljen na tradicionalnom osmomartovskom prijemu za članice i simpatizerke SDA, u organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla, koji je upriličen u motelu ” Rudar”. Predsjednik OO SDA Tuzla dr.sc.Salko Bukvarević je u ime Izvršnog odbora SDA Tuzla čestitao na ovoj humanoj aktivnosti i dao podršku projektu uz poziv da se u njega uključe svi organi OO SDA Tuzla. Takođe, projekat je razmatran na sjednici Izvršnog odbora Asocijacije žena SDA kao i na Izvršnom odboru SDA Tuzla i dobio je punu podršku ovih organa.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla