U Moluhama otvoreno šehidsko spomen obilježje

solanamezarje020

U Moluhama otvoreno šehidsko spomen obilježje

U džematu Moluhe, na moluškom mezarju danas je svečano otvoreno šehidsko spomen obilježje. Svečanosti su prisustvovale porodice šehida, ratni vojni invalidi, saborci šehida, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prof. Hasan ef. Spahić, imami , učenici Behram-begove medrese u Tuzli, prijatelji rahmetli Nurdina Gobeljića , donatori, predstavnici Organizacije šehida i poginulih boraca općine Tuzla, predstavnici Patriotske lige, džematlije Moluha.


solanamezarje005
solanamezarje003

Na ovom mezarju ukopana su četrdesetitri šehida među kojima su dva šehida odlikovana najvećim ratnim priznanjem ” Zlatni ljiljan”, a još dva šehida priznanjem ” Srebrni štit”. Ideja za izgradnju šehidskog obilježja potekla je od strane džematskog odbora džemata Moluhe 2010. godine i te iste godine prilozima džematlija i donatora realizirana je izgradnja prvog dijela šehidskog spomen obilježja. U maju 2012. godine na inicijativu džematskog odbora i džematlija, i drugi dio je realiziran.

img_8036
U ime domaćina prisutnima se obratio Memsudin ef. Gobeljić, imam džemata Moluhe koji se zahvalio svim donatorima.

” Ovo šehidsko spomen obilježje je otvoreno u znak sjećanja na naše šehide i kao znak zahvalnosti šehidima za ono što su dali kako bismo svi mi mogli u slobodi danas živjeti i biti časni i čestiti pripadnici države Bosne i Hercegovine”.

 ” Zahvaljujem se efendiji Gobeljiću koji je bio inicijator za izgradnju ovog spomen obilježja, donatorima, Islamskoj zajednici, džematskom odboru, džematlijama iz mjesne zajednice Moluhe koji su pomogli u izgradnji ovog spomenika, našim šehidima koji su ugradili svoje živote u odbranu BiH i zahvaljujući njima mi ćemo moći u sjeni ovog spomenika u miru i ibadetu upućivati svoje molitve ” – kazala je predsjednica mjesnog ogranka porodica šehida Moluhe Sabira Aličić.

solanamezarje017
solanamezarje019
” Zahvaljujem se svima koji čuvaju uspomenu na naše najbolje sinove, koji svoje živote ugradiše u jedinu nam državu Bosnu i Hercegovinu. Posebno se zahvaljujem efendiji džamata Moluhe, donatori i svim sugrađanima Mjesne zajednice Moluhe koji su pomogli u svim ovim aktivnostima i tako omogućili da u općini Tuzla nikne ovakvo jedinstveno spomen obilježje svim sinovima, očevima, supruzima koje je iznjedrila ova mjesna zajednica Moluhe i ovaj grad Tuzla. Nadam se da se ovo spomen obilježje biti poticaj da se i u drugim džematima na mezarjima napravi mjesto gdje ćemo obilježavati Dan šehida i poginulih boraca i koje će nas okupljati kako bi se taj dan što masovnije i dostojanstvenije obilježio ” – istakla je Sabira Mićanović koja se obratila u ime Organizacije šehida i poginulih boraca općine Tuzla.

solanamezarje031
solanamezarje011
Skupu se u ime Medžlisa IZ Tuzla obratio Hasan ef. Spahić istakavši da su šehidi najbolji sinovi ove zemlje koji su se suprotstavili zlu u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu.

U ime Kluba Patriotske lige Tuzla skupu se obratio Salko Bukvarević koji je govorio o ulozi Molušana u odbrani BiH od agresora od 1992.-1995. godine. ” Ovdje žive istinske bosanske patriote. Želim vas se za to zahvaliti, ali takođe i na ovom činu otvorenja šehidskog spomen obilježja. Šehidi su zaslužni zato što mi danas slobodno živimo, školujemo našu djecu, gradimo Bosnu i Hercegovinu. Pozivam vas da i dalje zajedno, jedinstveno gradimo našu jedinu domovinu BiH.”

img_7993

Na kraju svečanosti uručene su zahvalnice pojedincima i kolektivima koji su doprinijeli u izgradnji ovog šehidskog spomen – obilježja. Zahvalnice su dobili imam Memsudin ef. Gobeljić, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Elmir Grabčanović, Adnan Camić, Asmir Salkić, Sabahudin Imamović, Muhamed Alić, Salko Bukvarević, Rusmir Salkić, Mehmed Žilić, porodica Dogić, porodica Mešanović, Abdulah Mujkanović, Ferid Vejzović, Vernes Tursun, Salkan Fazlić i Šemsudin Mujić.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla