U MO SDA Batva održana javna tribina ” Uredimo Tuzlu po mjeri svih građana”

tribinabatva2012004

U MO SDA Batva održana javna tribina ” Uredimo Tuzlu po mjeri svih građana”


Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla organizovao je u Mjesnom ogranku SDA Batva javnu tribinu ” Uredimo Tuzlu po mjeri svih građana”.  Stanovnici Batve i okolnih mjesnih zajednica pokazali su veliki interes za ovaj skup. Teme o kojima se govorilo ticale su se osnovnih problema u funkcionisanju lokalne zajednice. Uvodničari na tribini bili su predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla prim.dr. Mirsad Malohodžić, član Izvršnog odbora SDA Tuzla i zamjenik predsjednika Skupštine TK gospodin Bajazit Jašarević, član Izvršnog odbora SDA Tuzla gospodin Midhat Suljić, te predsjednik MO SDA Batva gospodin Mirza Tupajić.

Podrctano je da se Stranka demokratske akcije zalaže za veće ulaganje u privredni ambijent, povećanje budžeta grada Tuzla za 20% na godišnjem nivou, ekonomski razvoj i veće zapošljavanje, vraćanje pozicije mjesnim zajednicama kao i reorganizaciju javnih preduzeća kako se njihovi eventualni gubitci ne bi rješavali povećanjem cijena komunalnih usluga. U ovoj stranci se uvijek ističe da je nužno jasno definisanje odnosa između Javnih preduzeća i Gradske uprave – vraćanje Javnim preduzećima poslova iz njihove nadležnosti.

tribinabatva2012005
Kada je riječ o mjesnim zajednicama u općini Tuzla, istaknuto je da Statut mjesnih zajednica još uvijek ne postoji tako da građani općine Tuzla ne mogu da učestvuju u bilo kakvim radovima i inicijativama. Ukoliko bi Statut stupio na snagu mjesne zajednice bi imale na računu određeni dio sredstava iz Budžeta Općine te bi mogle pokretati inicijative za rješavanje svojih komunalnih problema. Vijećnici SDA u Općinskom vijeću Tuzla konstantno postavljaju pitanje kada će ovo biti riješeno, međutim još uvijek se čeka odgovor izvršne vlasti.

Na tribini je naglašeno da Stranka demokratske akcije ima dovoljno kapaciteta, mudrosti i iskustva da pokrene ono što je najbitnije, a to je da se stvori ekonomski ambijent za zapošljavanje ljudi, stvaranje industrijske zone za mala i srednja preduzeća. Da bi se moglo govoriti o ozbiljnom razvoju i zapošljavanju, stav je SDA, svaka općina u Bosni i Hercegovini  pa tako i općina Tuzla, mora imati Prostorni plan usvojen na Općinskom vijeću da bi građani odlučili kako će upravljati svojim prostorom. Upravo Tuzla ima takve prostorne kapacitete na kojima se može razvijati ekonomska insfastuktura. Kako bi se to ostvarilo potrebno je imati profesionalnu i efikasnu administraciju u kojoj je borba protiv korupcije jasno vidljiva i u koju treba razvijati povjerenje. Takođe, u općinskom budžetu pozicija za zapošljavanje mora biti jasno istaknuta.

Ponovljeno je da je jedan od uslova za dobro uređenu općinu jačanje komunalnih preduzeća, a Općina bi trebala da iz Budžeta potiče ta preduzeća da lakše vraćaju kredite kako ne bi dolazilo do povećanja cijena komunalnih usluga.

tribinabatva2012012
SDA Tuzla je opredjeljena i istrajna u realizaciji projekata koji su od kapitalnog značaja za građane Tuzle, a podrška se daje svim aktivnostima koje će suštinski učiniti da Tuzla ima sve karakteristike grada.

Veliki broj građana uzeo je učešće u javnoj tribini iznošenjem svojih iskustava i predlaganjem rješenja za poboljšanje uslova života u Tuzli sa aspekta onoga o čemu se govorilo na skupu.

SDA se oduvijek vodi motom da sve što je dobro za građane Tuzle, dobro je i za SDA i to sve više građana  prepoznaje te se svakodnevno priključuju Stranci.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla