U Jablanici obilježena 26. godišnjica osnivanja 44. Brdske brigade

phpThumb generated thumbnail

U Jablanici obilježena 26. godišnjica osnivanja 44. Brdske brigade

Dijeljenje

Učenjem Jasina na mezarju Jasen te polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju i svečanom akademijom, u Jablanici je obilježena 26. godišnjica 44. brdske brigade.

Obilježavanju godišnjice jablaničke brigade prisustvovali su članovi boračkih udruženja i porodica šehida, brojni građani Jablanice, predstavnici federalnih, kantonalnih i lokalnih nivoa vlasti.

Prisutnima se obratio i federalni ministar za pitanja boraca doc.dr. Salko Bukvarević koji je uz čestitke za 26. godišnjicu kazao da je danas vrijeme kada se najviše napada istina o odbrani Armije RBiH. „Učinit ćemo sve da pravno pomognemo saborcima protiv kojih se vode određeni procesi i pozivam sve ljude i institucije da nam u tome pomognu. Naši borci su branili domovinu srcem i nakon više od 400 godina Bosna i Hercegovina je dobila ljude koji su branili domovinu i ginuli sa šehadetom na usnama. To je bila svijetla, viteška borba, odbranili smo državu. Tapije i pečati su u Predsjedništvu, država ima jednu zastavu, jednu monetu, jedne Oružane snage, jedan poreski sistem. Ali, imamo i obavezu prema svim braniocima. Na godišnjem nivou izdvajamo cca 600 miliona KM, to nije dovoljno ali je najveće izdvajanje iz Budžeta i u BiH ali i šire upravo za boračku kategoriju. Ovih dana vodimo pregovore sa predstavnicima boračkih udruženja da izradimo jedinstveni zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica. Treba nam jedinstvo boračkih organizacija i saveza u izradi jednog zakona i pravednijoj raspodjeli sredstava, ali i jedinstvo u obilježavanju svih značajnih datuma na kojima ćemo svaki put istaći da smo bili spremni, kao pripadnici odbrambene, oslobodilačke i antifašističke Armije RBiH dati sve za odbranu BiH i prenositi istinu mlađim generacijama.“– kazao je ministar Bukvarević.

Na svečanoj akademiji prisutnima su se obratili  Enes Kovačević, ratni  komandant 44. brdske brigade, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, te ratni komandant 4. orpusa ARBiH general Mustafa Polutak.

Ratni komandant 4. korpusa Armije RBiH general Mustafa Polutak je u svom obraćanju, govoreći o ratnim danima, podsjetio da na očuvanju domovine treba ozbiljno raditi i danas te da posebnu pažnju nadležne institucije i društvo moraju posvetiti boračkoj kategoriji i njihovim pravima. „Moramo stalno podsjećati da je na BiH izvršena agresija, i to dvostruka, da znamo ko su agresori. Danas imamo agresiju na istinu, iako su presudili i međunarodni sudovi i svi znamo ko su agresori i šta se događalo. Ne smijemo im dozvoliti da izvrću istinu. Pokušavaju i da izjednače razmjere, namjere, organizaciju zločina, i tu moramo podsjećati i insistirati i boriti se da očuvamo istinu.“

Ratni  komandant 44. brdske brigade Enes Kovačević je kazao: „Ne postoje riječi koje se danas mogu izgovoriti i koje će promijeniti prošlost ali svojim odnosom prema prošlosti i njenim sudionicima možemo utjecati da nam sadašnjost i budućnost budu bolji. To je bilo vrijeme stradanja ali i dostojanstva i ponosa, zato pamtimo i ne zaboravimo. Našoj djeci govorimo samo istinu, o borbi našeg naroda koji je stavljen na najveće kušnje i koji nikada nije pokleknuo.”

21. januara 1993. godine naredbom komandanta 4. korpusa Armije RBiH formirana je jablanička brigada koja se u početku zvala „Neretva“ a od 13. marta 1993. 44. Brdska brigada. Komandant 44. brdske brigade bio je Enes Kovačević, zamjenik Senad Džino, a nečelnik štaba Semiz Čilić. Tokom četverogodišnje agresije poginula su 143 borca jablaničke brigade, a među njima su još uvijek četiri borca koji se vode kao nestali. Najviše ratno priznanje „Zlatni ljiljan“ dobilo je 11 boraca, ratno priznanje „Srebreni štit“ dobila su dva borca, koliko i naziv „gazija“.

Akademija je završena dodjelom nagrada za najbolje literarne radove, kao i nagrada pobjednicima turnira u stonom tenisu i tavli, koji su upriličeni povodom obilježavanja godišnjice 44. brdske brigade.

Kabinet ministra


IMG-22e2bcb35ac1231306c8049093fad55b-V

IMG 8244

IMG 8193

IMG 8265