U BKC-u Tuzla svečano otvoreno 6.bijenale „ Umjetnost minijature BiH “

bum028

U BKC-u Tuzla svečano otvoreno 6.bijenale „ Umjetnost minijature BiH “


U BKC-u u Tuzli sinoć je svečano otvorena manifestacija 6.bijenale „ Umjetnost minijature BiH “. Radove je izložilo 150 umjetnika iz BiH, Francuske, Nizozemske, Engleske, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Radi se o prepoznatljivom događaju koji ima ulogu afirmacije minijature kao specifičnog likovnog izraza. Organizator i producent manifestacije je BKC Tuzla.

Ovo je jedna istinska smotra likovne umjetnosti kada je u pitanju mali format. Manifestacija se već jedanaestu godinu održava u Tuzli. Drago nam je da se na naš poziv ove godine odazvalo 257 autora iz BiH i čitavog svijeta. Selekciona komisija na čelu na profesorom Muhamedom Bajramovićem iz Zenice je za ovu postavku odabrala 150 autora sa 522 djela, s stručni žiri je odabrao autore koji su nagrađeni iz oblasti crteža, grafike, skulpture, slikarstva. Bijenale je manifestacija na kojoj učestvuju Bosanci i Hercegovci, i iz BiH i iz dijaspore. Oni imaju mogućnost da dobiju nagradu, dok stranci izlažu kao gosti. Vjerujem da će u neko dogledno vrijeme ovo postati internacionalno bijenale. Ovdje je prisutan veliki broj umjetnika, zvaničnika i ljubitelja umjetnosti. Inače, Bijenale umjetnosti minijature je nešto što ne poznaje nikakvu granicu među ljudima, nego ih zbližava, ujedinjuje – kazao je direktor Bijenala i direktor  BKC-a Tuzla mr.sc Semir Fejzić.

  
bum015
Nije nam bio jednostavan zadatak jer je bilo mnogo kvalitetnih i zanimljivih radova. To govori da mali format ima ugled i interesovanje među umjetnicima različitih generacija, likovnih poetika, filozofskih i misaonih polazišta. Radili smo korektno i bez predrasuda i opredjeljivali smo se prvo za jednu umjetničku vrijednost djela, ali i za inventivnost u tvorbi tog malog formata. Zapazili smo da djela izlaze iz klasičnih sfera i tehnika, i vodili smo se njihovim umjetničkim kvalitetom – istakla je Ljiljana Perduv Misirlić, historičar umjetnosti iz Banja Luke i predsjednica žirija.

bum034

Trudili smo se da ovoga puta budemo strožiji tako da smo preko stotinu autora odbili, ali smo ostavili jedan broj njih koji svojim kvalitetom ne bi ovdje mogli prisutni, ali smo nastojali da taj užitak izlaganja i njihovo dugogodišnje pojavljivanje na ovom Bijenalu bude i dalje prisutno i da im bude poticaj da svoj likovni jezik izgrade u onoj mjeri u kojoj su i ostali autori to napravili. Raduje me da na ovoj izložbi možemo vidjeti sjajna ostvarenja. Takođe, prepoznaju se tri grupacije – autori koji dolaze sa Sarajevske akademije, zatim sa Akademije u Širokom Brijegu te autore koji dolaze sa Akademije u Banjoj Luci. Tu ističem i recentne autore iz Njemačke –  kazao je  Muhamed Bajramović, predsjednik Selekcione komisije Bijenala.

Stručni žiri Šestog bijenala odlučio je da su nagrade dobili: Mehmed Klepo za crtež, Josip Mijić za slikarstvo, Ninoslav Kovačević za grafiku, te Nesim Tahirović za skulpturu i instalaciju. Elma Alić dobitnica je nagrade “Aleksandar Aco Adamović”, a posebno priznanje žirija koje se ove godine prvi put dodjeljuje, pripalo je Mustafi Skopljaku. Grand prix Bijenala osvojio je Stjepan Miloš.

Izložba radova Šestog bijenala “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” bit će postavljena do 20. novembra.

bum004

Press služba OO SDA Tuzla