Tuzlaci digli glas protiv ubijanja u Gazi

edinmirza

Tuzlaci digli glas protiv ubijanja u Gazi

Nekoliko stotina građana Tuzle i Palestine okupilo se na Trgu slobode u znak podrške stanovnicima Gaze, a na poziv Udruženja Palestinska zajednica (UPZ) u BiH.

ameledin

Zahtjevano je, pored ostalog, da se prekine izraelska agresija, ubijanje palestinskih civila i ukidanje blokade palestinskih teritorija i izgradnje izraelskih naselja na njima.

– Na ovaj način želimo da osudimo agresiju Izraela na Gazu te da uputimo apel za prestanak ubijanja civilnog stavnovništva. Podržimo pravo Palestinaca na slobodu, miran i dostojanstven život – poručili su organizatori protestnog skupa.

Učesnici protesta su nosili zastave Palestine i Bosne i Hercegovine i transparente na kojima je pisalo: “Slobodna Palestina”, “Stop ubijanju u Gazi”, “Stop izraelskom teroru”, “Sloboda za Gazu” i tako dalje.

2prrrr

Sugrađanin Muhamed kaže da je na proteste došao kako bi dao podršku palestinskom narodu i ističe da ovo nije pitanje zauzimanja strana, vjerske i nacionalne pripadnosti, već teror koji palestinski narod trpi već šest decenija.

– Ne mogu da shvatim da cijeli svijet nijemo posmatra ubijanje Palestinaca. Sve ovo me podsjeća na rat u Bosni i patnje koje smo mi preživljavali više od tri godine. Ubijanje djece u Palestini je ratni zločin i zločin protiv čovječanstva i krajnje je vrijeme da se Izrael procesuira pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Na kraju, drago mi je da su protesti organizovani u Tuzli da i mi pošaljemo poruku solidarnosti sa Palestincima – kazao je Muhamed.

Udruženje Palestinska zajednica u BiH pokrenulo je humanitarnu akciju pomoći palestinskom narodu, a pozivom na broj 090 291 001 građani mogu donirati 2 KM. Također, uplata se može izvršiti i na račun u BBI BH d.d. Sarajevo. Broj računa je 141-311-53200039-07, saopćeno je iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

(S.P.)

(tuzlarije.net)