Tuzla obilježila 15. maj, Dan odbrane grada

Tuzla obilježila 15. maj, Dan odbrane grada

Tuzla je danas obilježila 29. godišnjicu od odbrane grada 15. maja 1992. godine. Na današnji dan Tuzla se odbranila od napada paravojnih jedinica vojske tzv. Srpske Republike i strane vojne sile – Vojske Savezne Republike Jugoslavije. Delegacija Gradskog odbora SDA Tuzla je položila cvijeće i odala počast vojnim i civilnim žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992.-1995 godine.

Vijenci i cvijeće su položeni pred spomenik u ulici Armije RBiH na Brčanskoj Malti, koji je podignut u čast poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992.-1995.

Na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine kao pripadnici MUP-a poginuli su Šemsudin Mahmutović, Aldin Mustabašić i Emir Malohodžić. U noći sa 15./16.maja kod DTV Partizan poginuli su Fuad Mehinović, Sadik Čehajić, Bahrija Dajanović, dok su teško ranjeni bili Pejo Brkić, Refik Plavšić i Nenad Remenović. Po evidenciji MUP-a Tuzla 15. maja ukupno je 25 ranjenih pripadnika MUP-a zatražilo ljekarsku pomoć.

Nakon odavanja poštovanja na Brčanskoj Malti cvijeće je položeno i na Slanoj Banji gdje su delegacije odale počast na spomen obilježjima.