Tupajić: Inicijativa za postavljanje Cvijeta Srebrenice, na Skveru ili kružnom toku na nekom drugom primjerenom mjestu u gradu

Tupajić: Inicijativa za postavljanje Cvijeta Srebrenice, na Skveru ili kružnom toku na nekom drugom primjerenom mjestu u gradu

Predsjednik Kluba vijećnika GO SDA Tuzla mr.sc. Mirza Tupajić je prema Gradskom vijeću Tuzla ponovo uputio inicijativu za postavljanje Cvijeta Srebrenice, na Skveru ili kružnom toku na zapadnom ulazu u grad ili nekom drugom primjerenom mjestu.

Obrazloženje:

Svaki grad u BiH treba da ima neki simbol koji će nas konstantno podsjećati na žrtve  genocida, a ne da se toga prisjećamo samo 11. jula. Predlažem da to bude urađeno kao umjetnička instalacija sadnjom cvijeća i trave u obliku srebreničkog cvijeta ili eventualno oslikano na nekom većem panou ukoliko ne bi moglo da se smjesti na kružni tok.

Ovu inicijativu sam već postavljao na sjednici Vijeća 10.07.2015. godine u formi vijećničkog pitanja, gdje sam dobio potvrdan odgovor. Na žalost ova inicijativa još nije realizirana.

Istu inicijativu Udruženje „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ je uputilo prema ambasadama u Bosni i Hercegovini, sa ciljem da se ista aktivnost realizira u većim gradovima u svijetu. Pozitivno su odgovorile mnoge velike države (SAD, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Holandija, Belgija, Turska…) pa zašto ne bi i grad Tuzla – navodi Tupajić.