Tribine ” Razgovor sa građanima” održane u Gornjoj Tuzli i Dobrnji

20190406 181806

Tribine ” Razgovor sa građanima” održane u Gornjoj Tuzli i Dobrnji

Gradski odbor SDA Tuzla je, po Zaključku Povjereništva, u mjesecu aprilu pokrenuo novi ciklus tribina po mjesnim ograncima. Tribine nose simboličan naziv ” Razgovor sa građanima” jer upravo to je cilj ovakvih okupljanja – susreti sa članstvom, sagledavanje aktuelne političke situacije, otvoreni razgovor o svemu onome što se tiče života ljudi u zajednici.

Među prvim tribinama koje su održane bile su one u Mjesnoj zajednici Gornja Tuzla te Mjesnoj zajednici Dobrnja koje su naišle na veoma dobar odziv stanovništva.

Sa građanima su razgovarali članovi Povjereništva Gradskog odbora SDA Tuzla, vijećnici SDA u Gradskom vijeću, zastupnica u Skupštini TK Zumra Begić, član Predsjedništva SDA BiH i federalni poslanik Salko Zildžić i predsjednik Povjereništva GO SDA Tuzla Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine FBiH.

” Želimo da vas informišemo o trenutnoj političkoj situaciji, prenesemo stav SDA BiH o tome kakvu mi Bosnu i Hercegovinu vidimo, koliko je važan ulazak u NATO savez i Evropsku uniju i da čujemo vaše sugestije i prijedloge u vezi sa daljim radom Gradskog odbora. Mi smo bosanskohercegovačka narodna patriotska stranka otvorena za sve građane i naš program je država Bosna i Hercegovina, uređena od nivoa mjesne zajednice do države. Nastavljamo tim putem i očekujemo da nam se pridruže sve patriotske snage ” – kazao je predsjednik Povjereništva GO SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević.

Govoreći o predstojećim unutarstranačkim izborima, Bukvarević je upoznao članstvo da predstoje i određene izmjene Statuta SDA BiH, te svi članovi mogu svoje inicijative u vezi s tim uputiti prema Gradskom odboru, a odatle će biti proslijeđene dalje prema Komisiji za izmjenu navedenog Statuta.

Inače SDA Tuzle se konsolidovao, na prethodnim izborima je ostvario približan rezultat kao 2014. godine, napravljen je i korak naprijed te imamo predstavnike na svim nivoima vlasti, a Gradski odbor svakodnevno bilježi i nova učlanjenja i širimo mrežu naših aktivista – kazao je predsjednik Bukvarević.

O političkoj situaciji u TK govorila je zastupnica u Skupštini TK, Zumra Begić.

” Ovo je prava prilika da SDP konačno skine masku i pokaže odgovornost prema svojim glasačima i kao pobjednička stranka u Tuzlanskom kantonu sa ili bez PDA formira vlast. Više od 20 amandmana na Budžet koji su došli od SDA  je odbijeno upravo zahvaljujući prećutnoj koaliciji SDP-PDA” – istakla je Begić.

Član Povjereništva Izet Džananović, odgovarao je na brojna pitanja građana o Bloku 7 TE Tuzla.

” Usvajanjem strategije razvoja FBiH se obavezala i na smanjenje emisije štetnih materija. Tako je donesena i odluka da se, umjesto postojećih blokova u Tuzli i Kaknju, koji zagađuju, naprave novi, zamjenski. Blok 7 osigurat će nam energetsku nezavisnost. Neki su skeptično gledali na taj projekat, jer se radi o postrojenju na ugalj. U svakom slučaju zaustavit ćemo veliku emisiju štetnih čestica koju sada imamo” – pojasnio je direktor Džananović.

Hfz.Edin Dedić i prof.dr. Izet Šabotić su na ovim tribinama govorili o važnosti jedinstva Bošnjaka.

“Veoma važno je imati ideju vodilju. Mi je imamo i to predstavlja našu najveću snagu. Naša ideja je ono što je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović govorio – ideja Bosne kao države u kojoj će svi narodi koji žive u njoj biti ravnopravni, gdje se neće nikome nepravda činiti. To je naš san o Bosni i Hercegovini i naš politički program” – kazali su.

Ovaj obilazak mjesnih ogranaka nastavak je aktivnosti koje su predviđene Planom i programom rada Gradskog odbora SDA Tuzla za 2019. godinu.


20190406 181302

20190406 181353

20190406 181324

DSC 0112 800x534

20190405 181052

20190405 181139

20190405 181530

20190405 181540

DSC 0120 800x534