Tribine OO SDA Tuzla na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013.”

popissiminhan031

Tribine OO SDA Tuzla na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013.”

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla od 1. septembra 2013. godine realizuje tribine po svim mjesnim zajednicama općine Tuzla na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013.”. Do sada su tribine održane u mjesnim zajednicama Simin Han, Batva, Novi Grad I i II, Mosnik-Mejdan, Ši Selo-Stupine. Na ovim sastancima građani imaju priliku da postavljaju sva pitanja koja se tiču predstojećeg popisa stanovništva, a na raspolaganju su im uvodničari predsjednik i članovi Izvršnog odbora SDA Tuzla, vijećnici SDA u Općinskom vijeću Tuzla, članovi Savjeta i Komisija OO SDA Tuzla. Moderatori tribina su predsjednici Mjesnih odbora SDA Tuzla.

popissiminhan028
Najčešća pitanja odnose se na glavne aktere popisa, dužnosti popisivača, način popisivanja onih koji ne budu zatečeni kod kuće, zatim pitanja na koja popisivač nudi ili ne nudi modalitete, uticaj popisivača na odgovor, način provođenja popisa, popis u RS-u itd. Građani traže i da im se kaže da li se pravilno izjasniti kao Musliman, i ako nije, zašto je to tako.

popisbatva002
Odgovor na to daju uvodničari: ” Tu dileme ne treba da bude. Muslimani žive svuda širom kugle zemaljske, a u Bosni žive Bošnjaci koji su islamske vjere i to naš narod treba da zna. Bošnjake pozivamo da budu Bošnjaci, da ne budu Bošnjaci Muslimani, Muslimani ili bilo šta drugo izuzev onoga što u suštini jesu. Izjašnjavanjem kao Musliman, Bošnjak- Musliman ili Bosanac idete u kategoriju ” Ostalih” “.

Na tribinama se govori i o političkom, pravnom i historijskom aspektu popisa na ovim prostorima.

popismosnik014
” Popis je državna i nacionalna stvar i nadilazi okvire same države. Ovo je pitanje svih probosanski orijentiranih političkih stranaka, nevladinog sektora, itd. To je veoma značajno i široko pitanje. Svi trebamo dati maksimalan doprinos da se popišemo što bolje i preciznije. Ovaj popis, broj stanovnika jedne zemlje je podloga za sve vrste politika.” – pojašnjava se tokom prezentacije projekta.


Predsjednik Izvršnog odbora SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević ističe da je SDA kao jedina državotvorna partija u Bosni i Hercegovini osjetila da je pitanje popisa pitanje opstanka i jačanja države BiH i uključila se u popis, ne želeći od ovoga napraviti nikakvu političku korist. Ovo je državni projekat za jačanje i opstanak Bosne i Hercegovine i SDA daje punu podršku tome. Imamo priliku da se na jedan slobodan način izjasnimo i da našoj djeci i unucima ostavimo mogućnost da u slobodi dalje grade BiH. To ćemo učiniti na način da u BiH popišemo stvarno stanje stanovnika. To znači da se Bošnjaci popisuju kao Bošnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i ostali da se izjasne onako kako se osjećaju. To je poruka i Glavnog odbora SDA BiH. Nemaju dilema ni Srbi ni Hrvati kako će se popisati. Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, vjera nam je islamska, da govorimo bosanskim jezikom, on je utemeljen ovdje na ovim prostorima vijekovima. Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine da se popišu tamo gdje su živjeli 1991. godine. “

popisnovigrad025
popisstupine006
SDA popis stanovništva ne smatra stranačkom aktivnošću. Ova stranka radi na popisu i poziva sve političke partije da se u to uključe ako misle da trebaju. Posebnu saradnju SDA ostvaruje sa Fondacijom „Popis 2013.-te” u kojoj je ključni nosilac aktivnosti Islamska zajednica na terenu.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla