Tribina u Tuzli – Mehmedović: 9. januar je proslavljanje ubijanja naše djece

rxIzHa

Tribina u Tuzli – Mehmedović: 9. januar je proslavljanje ubijanja naše djece

Dijeljenje

Vlasti bh. entiteta RS organiziranjem proslave krsne slave 9. januara šalju poruku da negiraju postojanje Bošnjaka, da negiraju vjerska osjećanja jednog naroda, te da na ovaj način žele da demonstriraju silu. Naša obaveza je da ukažemo na zabrinjavaući radikalizam i pravoslavizaciju institucija ovoga entiteta, poručeno je sa tribine koju je u Tuzli organizovao Medžlis Islamske zajednice Tuzla. Prisutnima na skupu su se obratili Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS i Hatidža Mehmedević, predsjednica Udruženja “Srebreničke majke”.

Ramiz Salkić je upozorio da je obilježavanje 9.januara, kao “Dana RS”, nepoštivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i ozbiljno ugrožavanje Dejtonskog sporazuma.

– Ova tribina je primjer kako bi svi u Bosni i Hercegovni trebali raditi kako bi istina, i samo istina, došla na vidjelo. Također, vrlo je bitno da što veći broj građana sazna šta je zapravo 9. januar i šta je uslijedilo nakon toga. Taj datum za nas nije bio, nije danas, niti će bilo kada biti prihvatljiv kao Dan bh. eniteta Republika Srpska – kazao je Salkić.

Dodao je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine potpuno ispravno postupio, prateći ranije stav Venecijanske komsije, a to je da 9. januar krši ljudska prava, odnosno da to nije dan gdje se prepoznaju svi građani manjeg bh. entiteta.

– Ono što je važno za naš Bošnjake iz entiteta RS jeste da je 9. januar vezan za sve odluke koje su donesene, a posljedica tih odluka jestu etničko čišćenje, zauzimanje bosanskih gradova i na kraju genocid u Srebrenici. Međutim, i pored toga vlasti bh. entiteta RS organiziraju 9. januara krsnu slavu entiteta. Time nam šalju poruku da negiraju naše postojanje – istakao je Salkić.

Dalje je naveo da se odluke Ustavnoga suda bezuslovno moraju provesti i svako protivljenje tim odlukama je kršenje Ustava Bosne i Hercegovine.

– Obilježavanje ovog 9. januara je u nekom terminu od šest mjeseci koji je dao Ustavni sud BiH. Zakonodavna skupština RS-a je dobila rok da u tom periodu odredi drugi datum za obilježavanje ovog praznika, koji će biti prihvatljiv i za Bošnjake, jer je 9. januar proglašen neustavnim. Već sljedeće obilježavanje naredne godine će biti direktno kršenje Odluke Ustavnog suda i biće direktno podložno krivičnoj odgovornosti – pojasnio je Salkić.

Skupu se obratila i Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Srebreničke majke”. Ona se, u vrlo emotivnom obraćanju, prisjetila početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, a posebno na srebrenički kraj. Kazala je da su sistematske političke odluke iz Srbije i RS-a planirale genocid nad bošnjačkim civilima, koji su prije jula 1995. godine mučeni, umirali od gladi, granatirani i spaljivani živi u kućama.

– 9. januar je proslavljanje ubijanja naše djece. Umjesto da se radi na tome da se stanje normalizuje i da se prihvati odgovornost za agresiju i genocid, oni i dalje rade na ideologiji onih koji se danas nalaze u Haškom tribunalu. Ima li igdje na svijetu da se što je na silu stečeno legalizuje, što je na krvi napravljeno da se legalizuje, a to je entitet koji se zove tako kako se zove. Porodice ubijenih širom Bosne traže kosti svojih ubijenih, ne samo u Srebrenici. Neka zločinci smognu snage da pogledaju istini u oči, jer neki od tih vršitelja genocida sada slobodni hodaju ulicama Srebrenice i žrtve ih susreću na svakom koraku. Nema veće nepravde od čekanja pravde – kazala je Mehmedović.

Za danas je najavljen protestni skup ispred Robne kuće u Srebrenici sa početkom u 12 časova, a pozvani su svi oni koji su protiv obilježavanja ovog datuma.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Ahmed-ef. Huskanović je kazao da obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, kod Bošnjaka budi ista osjećanja kao što bi se Srbi osjećali da Hrvati u Jasenovcu slave genocid.

– Ili, kako bi se osjećali Hrvati da Srbi slavlja i obilježavanja održavaju u Vukovaru? Šta bi bilo da Nijemci slave Drugi svjetski rat – kazao je Huskanović.

Prisjetio se nekadašnjeg muftije tuzlanskog, Šefketa efendije Kurta, koji je na Badnje veče 1942. godine, onemogućio miniranje Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice i masovne likvidacije te ubistva Srba i Jevreja.

– Istinu treba govoriti. Svi smo ponosni na djela muftije Kurta i na djela Srđana Aleksića, Srbina koji je stradao spašavajući prijatelja Bošnjaka. Budimo svi kao oni. Ne ostavljajmo djeci u emanet laži koje sve vuku ponovo u glib i blato – izjavio je Huskanović.


E6BUD8

fwa8q3

S.P.

(tuzlarije.net)