Tribina Sulejmana Tihića: “Odgovor SDA na aktuelna politička dešavanja”

aadd21-e1340532745144

Tribina Sulejmana Tihića: “Odgovor SDA na aktuelna politička dešavanja”

 


Općinski odbor SDA Živinice organizovao je javnu tribinu pod nazivom „Odgovor SDA na aktuelna politička dešavanja”, a velikom broju pristalica ove političke partije govorio je predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić.

Prisutne je u velikoj Sali BKC-a pozdravio Abdulah Delić, predsjednik OO SDA Živinice, koji je rekao kako je broj članova ove stranke u stalnom porastu:

„Želim prvo da se zahvalim našem predsjedniku Tihiću što je pored toliko obaveza došao u našu i svoju sredinu, jer je on od prošle godine počasni građanin Živinica. Gospodin Tihić će nam reći kako da sačuvamo naš narod i BiH jer je to ono za što se SDA bori pune 22 godine. SDA je garant opstanka BiH i nećemo dozvoliti da nam se ponovi ono što je bilo u posljednjem ratu. SDA Živinica je najjača politička partija u općini i šire, pristupilo nam je 3500 novih članova. Podsjećam da smo stalno u bazi, održavamo tribine i sastanke, a obavili smo demokratsku proceduru oko izbora kandidata za predstojeće lokalne izbore, kao i kandidata za načelnika i nadam se da ćemo od oktobra u Živinicama imati svog čovjeka na čelu općine- Asima Aljića”.

aadd1aNama je na prvom mjestu država i narod, a njima ?

„Izbacivanjem SDA iz vlasti, SDP je gurnuo BiH u političku krizu sa neizvjesnim ishodom, rekao je na početku svog izlaganja Sulejman Tihić i dodao, kako je SDA učinila sve da sačuva koaliciju Platforme, naglašavajući da ne postoji ustavna i zakonska mogućnost da se provede ono što želi SDP.

“Odlučili smo se za koaliciju sa SDP-om zato što smo mislili da će to biti dobro za BiH. Nama je na prvom mjestu bila država i narod, međutim uvidjeli smo da je njima na prvom mjestu lična pozicija, a država na kraju. Kadrovisanje je bila stalna tema i oni bi samo dijelili i mijenjali fotelje, te kako i koga smijeniti, ko će dobiti koji tender i dr. Umjesto da se bavimo rješavanjem pitanja vezanih za put BiH ka EU i NATO, bavimo se pitanjem izbacivanjem SDA iz vlasti. Bojimo se da će SDP, kada se bude našao u ćorsokaku i uvidi da ne može zakonskim putem izbaciti SDA iz vlasti, krenuti u pravljenje kompromisa koji mogu koštati državu BiH”, rekao je lider SDA.

Tihić je potom govorio o razlozima izbacivanja SDA iz vlasti, navodeći da je budžet samo izgovor tome:

„Zna se da je Budžet drugi po važnosti za jednu državu, odmah iza Ustava. Zna se da je Budžet BiH 2010.godine iznosio nešto više od jednu milijardu KM, a da je sada smanjen na 950 miliona KM, uz porast 15 novih institucija i još su ta sredstva limitirana do 2015.godine. Analizirali smo nastalu situaciju i mislili smo se povući, ali uplašili smo se šta će biti poslije bužeta, da li će doći na red 3.entitet, pa pitanje Mostara. Rekli smo im da provedu zakonsku proceduru, kako bi dobili na vremenu i oni kasnije preuzeli vlast, pa bi samim tim napravili manje štete za Bošnjake i BiH. Ne radimo to radi fotelja, već da zaustavimo dolazak na vlast onih koji bi mogli nanijeti veliku štetu državi”, rekao je predsjednik Sulejman Tihić.

aadd5

sda.ba