Tribina SDA u Tuzli: Pokušaj destabilizacije SDA je osujećen!

IMG 3096

Tribina SDA u Tuzli: Pokušaj destabilizacije SDA je osujećen!


U organizaciji Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla u velikoj sali BKC-a TK večeras je održana tribina SDA pod nazivom „ Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja“. Ovo je samo jedna u nizu tribina koje se održavaju širom Tuzlanskog kantona, u kojoj SDA svojim članovima, simpatizerima, ali i svim zainteresovanim građanima nudi odgovore na pitanja o aktuelnoj političkoj situaciji i predstavlja plan svog političkog djelovanja u predstojećem periodu.

Mnogobrojni članovi i simpatizeri Stranke demokratske akcije prisustvovali su ovom skupu na kojem su se obratili : Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i podpredsjednik SDA; Safet Softić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH i podpredsjednik SDA; Salko Bukvarević federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.; Salko Zildžić predsjednik Asocijacije mladih SDA; Jasna Hadžiselimović predsjednica Povjereništva Asocijacije žena GO SDA Tuzla; Bego Gutić potpredsjednik Povjereništva KO SDA TK; Amir Fazlić predsjednik Povjereništva KO SDA TK i poslanik Predstavničkog Doma Parlamentarne skupštine BiH; Hazim Rančić predsjednik Povjereništva Gradskog odbora SDA Tuzla i poslanik Predstavničkog Doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tribini su prisustvovali predstavnici SDA u institucijama izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima, članovi Predsjedništva SDA BiH, članovi Glavnog odbora SDA BiH, članovi Povjereništva KO SDA TK, predsjednici i članovi Općinskih organizacija SDA unutar KO SDA TK, predstavnici i članovi Asocijacije mladih, Asocijacije žena i Asocijacije „ Fatma“, načelnici općina u TK iz reda SDA, pripadnici boračke populacije, članovi porodica šehida i poginulih boraca i dr.

Tribinu je otvorio predsjednik Povjereništva GO SDA Tuzla gospodin Hazim Rančić upoznavši ukratko prisutne sa onim što je ovo Povjereništvo uradilo u periodu od formiranja. ” Uspostavili smo rukovodstva ogranaka, Asocijacije žena, Asocijacije mladih, Fatme, imenovali Savjete Stranke. Uvijek može više i bolje te ćemo svi zajedno nastaviti rad u tom pravcu. Za provođenje politike SDA je neophodan kapacitet, a svakoj stranci taj kapacitet daju građani svojim glasovima na izborima. SDA će, ako Bog da, ostvariti pobjedu za člana Predsjedništva BiH i najveći broj poslanika u državnom, federalnom i kantonalnim parlamentima, a sa takvim kapacitetom ćemo biti u stanju provoditi politiku SDA. SDA Tuzle će dati svoj doprinos toj pobjedi” – poručio je predsjednik Povjereništva Hazim Rančić.

IMG 3113
„ SDA je odlučno krenula da čisti svoje redove od onih koji su tu bili samo radi svojih ličnih interesa. Uvedeno je Povjereništvo u Kantonalni odbor i mnoge općinske organizacije i mi ovih dana stabilizujemo SDA. Stanje na terenu je dosta dobro u svih 13 općina, tamo gdje nije bilo dobro popravlja se i mi očekujemo na ovim izborima dobar rezultat. Ovo je prvi puta da SDA glasno kaže „ne“ onima koji su svoj lični interes stavili ispred interesa SDA i države Bosne i Hercegovine. Kičma BiH, njenog evropskog puta, snaga puta u NATO je Stranka demokratske akcije“ – kazao je predsjednik Povjereništva KO SDA TK Amir Fazlić.

Snažnim aplauzom pozdravljen je dojučerašnji premijer Tuzlanskog kantona, gospodin Bego Gutić, potpredsjednik Povjereništva KO SDA TK. „ Odgovor SDA na aktuelnu političku situaciju su ove dobro posjećene tribine. Svaki put kada su pokušali da nas destabiliziraju, da nas pobijede, Stranka demokratske akcije je iz tih procesa izlazila jača i snažnija. SDA je 2015. godine preuzela vodeću ulogu i formirala je vlast na svim nivoima. Dva najveća problema s kojima se Vlada TK suočila na početku mandata bili su stabilizacija privrednih prilika i budžeta. Tu smo imali brojne blokade te dvije rekonstrukcije Vlade. Ipak nakon tri godine rada, Vlada TK postigla je odlične rezultate u mnogim oblastima, koji su vidljivi i mjerljivi. Riješeni su gotovo svi privredni problemi koji su opterećivali ne samo TK već i cijelu Federaciju BiH, pa i BiH. Povećane su strane investicije, uspjeli smo da pokrijemo uvoz izvozom itd. – kazao je Bego Gutić, istakavši i da je tokom zadnje tri godine u TK otvoreno 14.000 radnih mjesta. Kada je riječ o stanju u Stranci, Gutić je kazao da je proces raščišćavanja stranačkih redova nešto što će još vise ojačati SDA i dovesti je do pobjede na oktobarskim izborima. Dodao je da su Bošnjaci dobar narod, ali ne i naivan te da ih niko neće uspjeti zavesti falsificiranjem ideje SDA kroz novu političku partiju.

U ime omladine Stranke demokratske akcije skupu se obratio predsjednik Asocijacije mladih Salko Zildžić. „ Pored već poznatih neprijatelja suverene države BiH i proklamovanih ideja koje baštini SDA, danas na sceni imamo i ljude koji po svom prirodnom habitusu nisu poznati kao neprijatelji države, ali nažalost po svom sitno-interesnom, političkom djelovanju itekako pucaju u državu i postaju indirektni pomagači neprijatelja. Od tih i takvih se SDA počela čistiti. Zbog toga mi mladi, omladina koja bi trebala u svakom vremenu biti uzdanica naroda i ponos nacije, moramo dati svoj maksimalan napor i pomoći da naš narod jasno prepozna žito i kukolj i da budemo jedni od nosilaca procesa odvajanja nečasnih od časnih. Ne smije postojati niti jedan interes koji bi nas sputao u uvažavanju prava onih koje vodimo. Omladino ne dozvolimo sebi da budemo roba, ne dozvolimo sebi da budemo naljednici robova iz robovlasničkih društava, budimo nasljednici šehida i budimo dostojni nosioci amaneta čuvanja zemlje i domovine. Školujmo se, odgajajmo se da budemo hrabri i buntovni, čestiti i pošteni i da volimo i težimo općem interesu jer je u njemu i naš lični, a u samo našem ličnom je, naša propast. SDA nije savršena stranka, ali je najbolja stranka u BiH. Naš zadatak je da je usavršimo. ” – kazao je između ostalog predsjednik Asocijacije mladih SDA Salko Zildžić.

Jasna Hadžiselimović, predsjednica Povjereništva Asocijacije žena GO SDA Tuzla govorila je o radu ovog Povjereništva koje je formirano prije mjesec dana. Za to vrijeme vrijedne članice Asocijacije obišle su više od deset mjesnih ogranaka gdje su ofornile povjereništva i organizovale aktivnosti na koje se odazvao veći broj članica. Povjereništvo AŽ se uspješno nosi sa svim postavljenim zadacima, uz podršku sa terena, što pokazuje atmosfera i dobar odziv na sastancima.

IMG 3123
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je na početku svog obraćanja prenio selame i pozdrave premijera FBiH Fadila Novalića istakavši da Vlada FBiH nastavlja sa realizacijom Reformske agende, sa projektima ravnomjernog razvoja i jačanja privrede sa programima zapošljavanja i teži da u ovom mandatu bude blizu 50 000 novih radnih mjesta. „ Tuzlanski kanton na čelu sa našim premijerom Begom Gutićem i Vladom koju je on predvodio je šampion u zapošljavanju među kantonima sa više od   10 000 novih radnih mjesta.Vlada FBiH redovno ispunjava sve svoje obaveze za preko 400 000 penzionera i za preko 126 000 korisnika boračko-invalidske zaštite, nemamo zaostalih obaveza, nema kašnjenja u isplati penzija i naknada za boračke kategorije i kategorije civilnih žrtava rata

Budžet FBiH je likvidan i stabilan“ – kazao je ministar Bukvarević. Podsjetio je sve prisutne na činjenicu da su se BiH i njeni narodi i građani u najtežim trenucima novije istorije jedino istinski mogli osloniti na SDA naglasivši da danas patrioti BiH daju punu podršku predsjedniku Bakiru Izetbegoviću i premijeru Denisu Zvizdiću na putu borbe za istinu i pravdu, na putu odbrane suvereniteta i integriteta naše države i na putu BiH ka euroatlanskim integracijama. „Mi trebamo učiniti sve da ne budemo više nikad slabi i da nemamo materijalno tehnička sredstva za odbranu. Razvijat ćemo našu namjensku industriju u skladu sa zakonima i međunarodnim ugovorima i u skladu sa našim potrebama. Za razvoj ove industrije hvala Bogu imamo dovoljno bosanske pameti i bosanske hrabrosti. Nikakvi dodici i šešelji i svi oni koji ne vole našu domovinu neće moći nam određivati šta ćemo mi proizvoditi, a šta nećemo“ – poručio je Bukvarević.

Skupu se obratio i Safet Softić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH i podpredsjednik SDA. „ Od rata do danas BiH nije bila u složenijem i težem političkom trenutku nego je to sada. Ako razmišljamo o našem narodu i budućnosti, moramo ono najbolje što imamo usmjeriti u politiku i obrazovanje. Naši najbolji sinovi moraju naći mjesto u SDA i u političkom predstavljanju bošnjačkog naroda. Moramo čuvati tekovine naše zemlje za koju su se borili naši šehidi. Danas smo i pred jednim novim izazovom, a to je rastakanje bošnjačkog političkog bića kroz nicanje novih političkih stranaka koje proističu iz SDA, što je najviše izraženo u Tuzlanskom kantonu. Tome se svi mi moramo zajedno suprotstaviti. Bošnjacima jedino SDA može obezbijediti sigurnost, stabilnost i opstanak na ovim prostorima“ – poručio je Safet Softić.

IMG 3129
Prisutni su večeras snažnim aplauzom pozdravili i gospodina Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i podpredsjednika Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine te su mu tako odali priznanje za ono što čini za napredak naše zemlje na putu ka Evropskoj uniji. „ Prošlost za Bošnjake mora biti učiteljica života. Mi živimo u vremenu koje zahtijeva stalno sjećanje na ono što nam se dogodilo u prošlosti i podsjećanje na važne ciljeve koje smo definisali kao najsnažnija, najorganizovanija, najdržavotvornija stranka u historiji postojanja Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda. Upravo je SDA nastala kao ideja, kao pokret, kao neophodna potreba Bošnjaka i svih drugih koji vole Bosnu i Hercegovinu da imaju jednu državotvornu stranku, kojoj je država na prvom mjestu, koja će braniti ideju Bosne, ideju naše nacionalnosti, duhovnosti, vjere, države i našeg identiteta. – kazao je gospodin Denis Zvizdić.

Istakao je da je odgovor SDA na aktuelnu političku situaciju snažna Bosna i Hercegovina kojoj je neophodno jedinstvo Bošnjaka. „ Sa SDA Bošnjaci po prvi puta izlaze na historijsku političku scenu sa jasnim zahtjevom za vlastitu slobodu, jednakopravnost, slobodu za ispovijedanje svoje vjere. Ne smijemo zaboraviti da smo devedesete dočekali bez ijedne instutucije, bez svog jezika, nacionalnog i kulturnog identitata. Punih 100 godina smo čekali da se pojavi stranka i čovjek koji je mogao artikulirati naše interese. Ta stranka je SDA i taj čovjek je rahmetli Alija Izetbegović. Danas, prisustvo Bošnjaka na međunarodnoj političkoj sceni je nešto što nam omogućava da objasnimo svojim prijateljima i na Istoku i na Zapadu naše ciljeve, realno stanje u državi, status u kojem se nalazimo i da pokažemo da su Bošnjaci najvažnije vezivno tkivo Bosne i Hercegovine i nepremostiva brana bilo kakvim daljim podjelama. Ostajemo ključni faktor razvoja BiH i nikada nam niko više neće govoriti šta smijemo, a šta ne. Onoliko koliko nas se voli i cijeni, toliko ćemo i mi voljeti i cijeniti. S onima drugima znat ćemo kako odgovoriti. Procesi priključenja EU i NATO savezu su u toku i ne mogu se vratiti unatrag. Izvoz raste. Počeli smo rješavati strateška ekonomska pitanja, a to je zapošljavanje mladih. Naravno to nije još uvijek dovoljno. Čeka nas još teških reformi, ali ovi mladi ljudi će živjeti u evropskoj BiH – rekao je Zvizdić.

Na kraju je istaknuto da pokušaji destabilizacije SDA kao najjače i najznačajnije političke stranke u BiH neće proći te da SDA jača kroz aktuelni proces uklanjanja kadrova koji svoje lične interese stavljaju iznad općih i koji djeluju suprotno principima, programu i Statutu SDA.

IMG 3169

IMG 3194

IMG 3110

Press služba GO SDA Tuzla