Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana za MZ Stari grad i Centar

cspopis002

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana za MZ Stari grad i Centar

Općinski odbor SDA Tuzla u četvrtak 26. septembra 2013. godine organizovao je tribinu za stanovništvo Mjesnih zajednica Centar i Stari grad na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013″, koja je održana u prostorijama MZ Stari grad . Uvodničari su bili član Izvršnog odbora SDA Tuzla, vijećnik u Općinskom vijeću i predsjednik Asocijacije mladih OO SDA Tuzla Edis Bajić, član Izvršnog odbora i Savjeta za pravna pitanja SDA Tuzla Hazim Rančić te potpredsjednik OO SDA Tuzla, član Izvršnog odbora i vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla dr. Mirsad Malohodžić.

cspopis004
Prisutnim građanima objašnjeni su ciljevi popisa, glavni akteri, upoznati su sa najvažnijim pitanjima koja se tiču nacionalnog,vjerskog i jezičkog identiteta.

” Popisivači su osobe koje su u konkursnoj proceduri odabrane da vrše popis, obilaze domaćinstva/stanove u okviru popisnog kruga za koje su odgovorni, “od vrata do vrata”. Dužni su popisati sve članove domaćinstva/stana ukoliko u domaćinstvu/stanu zateknu najmanje jednu odraslu osobu. Međutim, ukoliko u stanu u trenutnu dolaska budu maloljetna lica, starije osobe ili jednostavno ne bude nikoga kod kuće, u skladu sa članom 11. stav 3) popisivači će ostaviti licu (na vrata domaćinstava ukoliko niko nije kod kuće) pismeno obavještenje o dužnosti da dostavi podatke nadležnoj popisnoj komisiji do 15. oktobra 2013. godine
Popisivači moraju naglasiti da se podaci prikupljaju za statističke svrhe, te da je zagarantovana tajnost podataka. Takođe, popisivači ne smiju uticati na odgovore koje daje osoba koja se popisuje. Oni niti izrazom lica, niti glasom, ne trebaju dozvoliti da osoba koja se popisuje pomisli da je dala tačan ili pogrešan odgovor.
” – kazao je Edis Bajić.

Član IO SDA Tuzla, dipl. pravnik Hazim Rančić govorio je o političkom, pravnom i historijskom aspektu popisa na ovim prostorima.

” Popis je državna i nacionalna stvar i nadilazi okvire same države. Ovo je pitanje svih probosanski orijentiranih političkih stranaka, nevladinog sektora, itd. To je veoma značajno i široko pitanje. Svi trebamo dati maksimalan doprinos da se popišemo što bolje i preciznije. Ovaj popis, broj stanovnika jedne zemlje je podloga za sve vrste politika.” – istakao je Hazim Rančić.

cspopis003
Bošnjaci trebaju jasno i glasno da kažu da su Bošnjaci, da im vjera islamska i jezik bosanski

Građani su bili vrlo zainteresovani te su postavljena brojna pitanja. Najznačajnija od njih odnosila su se na to da li se pravilno izjasniti kao Musliman, i ako nije, zašto je to tako.

Odgovor na to dao je gospodin Hazim Rančić : ” Tu dileme ne treba da bude. Muslimani žive svuda širom kugle zemaljske, a u Bosni žive Bošnjaci koji su islamske vjere i to naš narod treba da zna. Bošnjake pozivam da budu Bošnjaci, da ne budu Bošnjaci Muslimani, Muslimani ili bilo šta drugo izuzev onoga što u suštini jesu. Izjašnjavanjem kao Musliman, Bošnjak- Musliman ili Bosanac idete u kategoriju ” Ostalih” “.

cspopis001
Mi smo prije bili Bošnjaci, to ćemo biti i ubuduće

” Ovo je jedan od glavnih zadataka stanovništva BiH u 2013. godini i naša želja je da se svi građani izjasne tačno, onako kako se etnički osjećaju. Do prije malo više od stotinu godina Bošnjacima su se nazivali i naše komšije katolici i pravoslavci sve dok nisu počeli djelovati nacionalni programi susjednih zemalja. Vaša zadaća je da svojoj rodbini i prijateljima objasnite da u našoj zemlji prema Ustavu BiH postoje sljedeći konstitutuvni narodi: Bošnjaci, Srbi, Hrvati. Nemojte da se stidimo naše etničke pripadnosti. Mi smo prije bili Bošnjaci, to ćemo biti i ubuduće. Svako drugo izjašnjavanje govori i o našoj nezrelosti, pa čak i nepismenosti.” – naglašava Mirsad Malohodžić.

Na tribini je rečeno da SDA popis stanovništva ne smatra stranačkom aktivnošću, da radi na popisu i poziva sve političke partije da se u to uključe ako misle da trebaju. Posebnu saradnju, istaknuto je, SDA ostvaruje sa Fondacijom „Popis 2013.-te” u kojoj je ključni nosilac aktivnosti Islamska zajednica na terenu.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla