Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana za MZ Solana i Moluhe

popismoluhe000

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana za MZ Solana i Moluhe

Općinski odbor SDA Tuzla u subotu 07. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama Društvenog doma u Solani, na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013″. Uvodničari su bili mr. Ruzmir Avdić, zatim član Izvršnog odbora SDA Tuzla, sekretar OO SDA Tuzla dipl. pravnik Midhat Suljić i dr.sc. Salih Kulenović doktor etnoloških nauka. Moderator tribine bio je predsjednik MO SDA Solana-Moluhe Muhamed Alić.

popismoluhe002

Mi Bošnjaci trebamo da kažemo da smo Bošnjaci, da nam je islam vjera i jezik bosanski

Građanima je izložena prezentacija u kojima im je detaljno pojašnjen značaj i proces popisa, uloga i zadatak popisivača, upoznati su sa najvažnijim pitanjima koja će im biti postavljena.

” Popisivač je dužan popisati domaćinstvo ukoliko u njemu nađe punoljetnog sposobnog člana koji može dati podatke. Ako ne nađe tu takvog člana domaćinstva nego maloljetnu ili stariju osobu koja vrlo teško može dati podatke koji se traže, on je dužan ostaviti obavijest da se nosilac ili neki drugi član tog domaćinstva javi u Popisnu komisiju lokalne samouprave te da popiše cjelokupno domaćinstvo. Ukoliko ne nađe nikoga kod kuće, obavezan je na vratima kuće ili stana ostaviti obavijest o takvoj mogućnosti. Građani BiH u periodu od 1.10. do 15. 10. 2013. godine, bilo koji dan, mogu otići u Popisnu komisiju lokalne samouprave i tamo se popisati. Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, da govorimo bosanskim jezikom, on je utemeljen ovdje na ovim prostorima vijekovima ” – kazao je uvodničar mr. Ruzmir Avdić.

popismoluhe020
Rečeno je da će u taj ukupan broj stanovnika BiH na popisu ući svi oni koji su prisutni i koji su privremeno odsutni, ali ne duže od godinu dana, tj. 12 mjeseci te da je izuzetno bitno da u ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine uđe što veći broj Bošnjaka.

Popis je zakonska obaveza

Dr.sc.Salih Kulenović napomenuo je da je popis zakonska obaveza svakog građanina BiH podsjetivši da su prvi popis na ovim prostorima napravile Osmanlije davne 1523. godine. ” U odnosu na sve ostale narode ovdje, mi Bošnjaci smo najstariji na ovom tlu. To se vidi i iz stećaka. U srednjem vijeku imali smo naziv Dobri Bošnjani. U BiH kontinuitet življenja potiče iz prahistorije. U tom kontinuitetu su se stvarali narodi i nacije, među njima i Bošnjaci. Naše narodno ime Bošnjak, ponavljam, spominje se od srednjeg vijeka”.


Što je više Bošnjaka, to je više Bosne

Član Izvršnog odbora SDA Tuzla, sekretar OO SDA Tuzla dipl. pravnik Midhat Suljić rekao je da ko ne zna historiju, taj ne poznaje ni svoju zemlju. ” Uvijek trebate imati na umu – što je više Bošnjaka, to je više Bosne “.

Građani koji su prisustvovali tribini postavljali su uvodničarima pitanja o popisu u vezi kojih su imali nejasnoće.

Predsjednik MO SDA Solana Moluhe Muhamed Alić zamolio je sve prisutne da se na ovom pitanju što više aktiviraju u danima do popisa kako bi ljudi imali pravilne informacije i tačno se popisali.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla