Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana za MZ Slatina i Tušanj

slatinapopis001

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana za MZ Slatina i Tušanj

Općinski odbor SDA Tuzla u petak 20. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Slatina, na temu popisa stanovništva. Uvodničari su bili mr. Ruzmir Avdić član Operativnog tima SDA Tuzla za popis stanovništva, dr.sc. Salih Kulenović i mr.Mirza Tupajić, vijećnik SDA u Općinskom vijeću Tuzla. Moderator skupa bio je predsjednik MO SDA Slatina Jakub Brkić.

Tokom izlaganja svi prisutni mogli su čuti koja je svrha predstojećeg popisa, njegovo vremensko trajanje, propisano ponašanje popisivača, koja su to ključna pitanja, kako popisati privremeno odsutne osobe van BiH, kako izgleda popisnica itd. I ovom prilikom je istaknuto da je važno da se svi popišu u mjestima gdje su živjeli 1991. godine. Građani su postavljali i pitanja na koji način se mogu popisati nepismene osobe, tj. da li je dozvoljena pomoć 3. lica, na šta su dobili potvrdan odgovor.


” Popisivač je dužan popisati domaćinstvo ukoliko u njemu nađe punoljetnog sposobnog člana koji može dati podatke. Ako ne nađe tu takvog člana domaćinstva nego maloljetnu ili stariju osobu koja vrlo teško može dati podatke koji se traže, on je dužan ostaviti obavijest da se nosilac ili neki drugi član tog domaćinstva javi u Popisnu komisiju lokalne samouprave te da popiše cjelokupno domaćinstvo. Ukoliko ne nađe nikoga kod kuće, obavezan je na vratima kuće ili stana ostaviti obavijest o takvoj mogućnosti. Građani BiH u periodu od 1.10. do 15. 10. 2013. godine, bilo koji dan, mogu otići u Popisnu komisiju lokalne samouprave i tamo se popisati ” – objasnio je uvodničar mr. Ruzmir Avdić.

On je dodao i to da na veliki broj pitanja građani moraju dati odgovor, međutim da je važno znati da građani popisivačima ne moraju dati matični broj niti datum rođenja. ” Ako se radi o nekom članu domaćinstva koji nije prisutan ili je privremeno odsutan, bilo i zemlji ili u inostranstvu, a osoba ne zna njegov matični broj, jednostavno ga ne mora dati i popisivač je dužan takvu stvar popisati. Važna stvar je da građani znaju da sve odgovore koje daju ne moraju nijednim dokumentom dokazivati, ne moraju kazati ni koliko imaju zemlje ni koju su školu završili, dakle ne moraju pokazivati ličnu kartu, ZK izvadak, diplomu i slično. Nikakve veze nema činjenica gdje neko živi, gdje ima CIPS, ličnu kartu, gdje je prijavljen. “

slatinapopis011
Prof.dr. Salih Kulenović govorio je o razlozima popisa, porijeklu naziva Bošnjak, nacionalnom buđenju Bošnjaka na ovim prostorima. ” Ako hoćemo da opstanemo moramo znati koliko nas je. SDA i sada dokazuje da je državotvorna stranka i da vodi računa o BiH i njenom stanovništvu”.

Ponovo je naglašeno da su najvažnija pitanja pod rednim brojevima 24, 25 i 26 na popisnici, odnosno na obrascu P1 te da je važno da se svako izjasni onako kako se etnički, nacionalno osjeća.

” Muslimani žive svuda širom kugle zemaljske, a u Bosni žive Bošnjaci koji su islamske vjere i to naš narod treba da zna. Bošnjake pozivamo da budu Bošnjaci, da ne budu Bošnjaci Muslimani, Muslimani ili bilo šta drugo izuzev onoga što u suštini jesu. Izjašnjavanjem kao Musliman, Bošnjak- Musliman ili Bosanac idete u kategoriju ” Ostalih” .

Građani su bili vrlo zainteresovani te su postavljena brojna pitanja.

Na tribini je rečeno da SDA popis stanovništva ne smatra stranačkom aktivnošću, da radi na popisu i poziva sve političke partije da se u to uključe ako misle da trebaju. Posebnu saradnju, istaknuto je, SDA ostvaruje sa Fondacijom „Popis 2013.-te” u kojoj je ključni nosilac aktivnosti Islamska zajednica na terenu.

slatinapopis016

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla