Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana za MZ Mramor i Milešići

mramorpopis13002

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana za MZ Mramor i Milešići

Općinski odbor SDA Tuzla u nedjelju 29. septembra 2013. godine organizovao je tribinu za stanovništvo Mjesnih zajednica Mramor i Milešići na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013″, koja je održana u prostorijama Društvenog doma u Mramoru. Uvodničari su bili član Savjeta za nauku i obrazovanje OO SDA Tuzla mr. Senad Mehmedinović, član Izvršnog odbora i vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla dipl. pravnik Sabahudin Imamović i predsjednik OO SDA Tuzla doc.dr.Salko Bukvarević.


” Popis stanovništva najveće je statističko istraživanje jedne države kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima. Cilj svakog popisa je ustanoviti broj stanovnika za cijelu državu, kao i po svim teritorijalnim nivoima. Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurava podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracionim i drugim značajkama stanovnika, kao i o broju domaćinstava, porodica i njihovim značajkama, te podatke o stambenom fondu i njegovim značajkama. Ti su podaci neophodni za provođenje ekonomskih i socijalnih razvojnih politika, te naučnih istraživanja, korištenje sredstava iz EU i drugih fondova, kao i druge potrebe građana, što znači da je popis i najvažniji statistički izvor podataka stanovništvu jedne države.Prema preporukama Ujedinjenih naroda, popisi stanovništva se provode svakih deset godina. Posljednji popis stanovništva u BiH obavljen je 1991. godine.” – kazao je prilikom prezentacije mr.Senad Mehmedinović.

Sabahudin Imamović je govorio o razlozima popisa, porijeklu naziva Bošnjak, nacionalnom buđenju Bošnjaka na ovim prostorima. ” Ako hoćemo da opstanemo moramo znati koliko nas je. SDA i sada dokazuje da je državotvorna stranka i da vodi računa o BiH i njenom stanovništvu”.

mramorpopis13003
” Ovo je državni projekat za jačanje i opstanak Bosne i Hercegovine i SDA daje punu podršku tome. Imamo priliku da se na jedan slobodan način izjasnimo i da našoj djeci i unucima ostavimo mogućnost da u slobodi dalje grade BiH. Želimo da ojačamo državu Bosnu i Hercegovinu. To ćemo učiniti na način da u BiH popišemo stvarno stanje stanovnika. To znači da se Bošnjaci popisuju kao Bošnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i ostali da se izjasne onako kako se osjećaju. To je poruka i Glavnog odbora SDA BiH. Nemaju dilema ni Srbi ni Hrvati kako će se popisati. Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, da govorimo bosanskim jezikom, on je utemeljen ovdje na ovim prostorima vijekovima.Osporavanje bošnjačkog identiteta traje stoljećima. Dokaz da smo mi Bošnjaci pronalazi se i u jezicima drugih naroda. Vjerujem da smo dobro svjesni svog identiteta i da ćemo na popisu to i pokazati. Cilj agresije od 1992.-1995. godine bio je da nestane Bosne. Popisom imamo priliku pokazati da to nije uspjelo. Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine da se popišu tamo gdje su živjeli 1991. godine.

Na dan popisa moramo pokazati odgovornost. To izjašnjavanje će imati jako veliki uticaj na budućnost naše zemlje. Ne smije biti nikakve dileme. Mi smo Bošnjaci, govorimo bosanski jezik i pripadamo islamu”- istakao je doc.dr. Salko Bukvarević.

mramorpopis13004

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla