Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana za MZ Jala i Kula

jalapopis002

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana za MZ Jala i Kula

 

Općinski odbor SDA Tuzla u ponedjeljak 16. septembra ove godine organizovao je tribinu za stanovnike Mjesnih zajednica Jala i Kula na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013″, koja je održana u prostorijama MZ Jala. Uvodničari su bili mr. Ruzmir Avdić te predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla i ujedno predsjednik Operativnog tima SDA Tuzla za popis stanovništva, doc.dr. Salko Bukvarević. Tribini je prisustvovala i članica IO SDA Tuzla, dipl.ing. Tenzila Jusufagić. Moderator tribine bio je predsjednik MO SDA Jala, dipl. pravnik Suad Suljić.


Mi Bošnjaci trebamo jasno i glasno da kažemo da smo Bošnjaci, da nam je islam vjera i jezik bosanski

Građanima je izložena prezentacija u kojima im je detaljno pojašnjen značaj i proces popisa, uloga i zadatak popisivača, upoznati su sa najvažnijim pitanjima koja će im biti postavljena.

” Popisivač je dužan popisati domaćinstvo ukoliko u njemu nađe punoljetnog sposobnog člana koji može dati podatke. Ako ne nađe tu takvog člana domaćinstva nego maloljetnu ili stariju osobu koja vrlo teško može dati podatke koji se traže, on je dužan ostaviti obavijest da se nosilac ili neki drugi član tog domaćinstva javi u Popisnu komisiju lokalne samouprave te da popiše cjelokupno domaćinstvo. Ukoliko ne nađe nikoga kod kuće, obavezan je na vratima kuće ili stana ostaviti obavijest o takvoj mogućnosti. Građani BiH u periodu od 1.10. do 15. 10. 2013. godine, bilo koji dan, mogu otići u Popisnu komisiju lokalne samouprave i tamo se popisati. ” – kazao je uvodničar mr. Ruzmir Avdić.

Rečeno je da će u taj ukupan broj stanovnika BiH na popisu ući svi oni koji su prisutni i koji su privremeno odsutni, ali ne duže od godinu dana, tj. 12 mjeseci te da je izuzetno bitno da u ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine uđe što veći broj Bošnjaka i da se svi popišu tamo gdje su imali prebivalište 1991. godine.

jalapopis004
Pokažimo da etničko čišćenje nije dalo rezultate koje je htio agresor

Doc.dr. Salko Bukvarević pozdravio je sve prisutne u ime Izvršnog odbora SDA Tuzla kazavši da je SDA kao državotvorna partija u Bosni i Hercegovini osjetila da je pitanje popisa pitanje opstanka i jačanja države BiH i uključila se u popis, ne želeći od ovoga napraviti nikakvu političku korist. ” Želimo da ojačamo državu Bosnu i Hercegovinu. To ćemo učiniti na način da u BiH popišemo stvarno stanje stanovnika. To znači da se Bošnjaci popisuju kao Bošnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i ostali da se izjasne onako kako se osjećaju. Nemaju dilema ni Srbi ni Hrvati kako će se popisati. Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, vjera nam je islamska i govorimo bosanskim jezikom” – istakao je doc.dr. Salko Bukvarević.

jalapopis007
Građani koji su prisustvovali tribini postavljali su uvodničarima pitanja o popisu u vezi sa kojima su imali nejasnoće.

Predsjednik Bukvarević zamolio je sve prisutne da se što više aktiviraju u danima do popisa kako bi njihovi ukućani, komšije, prijatelji, imali pravilne informacije i tačno se popisali.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla