Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u Simin Hanu

popissiminhan028

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u Simin Hanu

Općinski odbor SDA Tuzla u nedjelju 01. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Simin Han, na temu popisa stanovništva. Uvodničari su bili doc.dr. Dževad Mahmutović, predsjednik Operativnog tima SDA BiH i ujedno predsjednik RO SDA Srednje Podrinje, zatim mr.Ramiz Salkić potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, doc.dr. Izet Šabotić, historičar i doc.dr. Salko Bukvarević, predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla. Moderator je bio Beriz Sakić, predsjednik MO SDA Simin Han i vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla.


Mi Bošnjaci trebamo jasno i glasno da kažemo da smo Bošnjaci, da nam je islam vjera i jezik bosanski

Građanima je izložena prezentacija u kojima im je detaljno pojašnjen značaj i proces popisa, uloga i zadatak popisivača, upoznati su sa najvažnijim pitanjima koja će im biti postavljena.

Doc.dr. Mahmutović posebno je istakao važnost da se svi popišu tamo gdje su živjeli 1991. godine : ” Izuzetno je važna stvar da stanovništvo BiH bude popisano onako kako jeste, ali je isto tako važna stvar da disperzija stanovništva Bosne i Hercegovine bude onakva kakva je bila 1991. i da ovaj popis ne pokaže i ne verifikuje na neki način rezultate genocida i etničkog čišćenja koje je provedeno, posebno nad građanima Podrinja. Pozivamo Bošnjake Podrinja da se popišu u svojim mjestima odakle su protjerani 1991. godine. Na taj način ćemo mi ojačati državu Bosnu i Hercegovinu u svim njenim okvirima, u njenim granicama koje su joj namijenjene i u kojima ona egzistira bez obzira na to što neki žele da stvore uslove i priliku da se bez pitanja Bošnjaka i ostalih građana ove države eventualno dovedu u situaciju da se otcijepe od ove zemlje. Mi ovako sprečavamo odlazak naših šehidskih mezara, mezara naših predaka u neku drugu državu i pod nečiju tuđu vlast. Ovo je Bosna i Hercegovina i tako treba i da ostane “.

popissiminhan013
Rečeno je da će u taj ukupan broj stanovnika BiH na popisu ući svi oni koji su prisutni i koji su privremeno odsutni, ali ne duže od godinu dana, tj. 12 mjeseci te da je izuzetno bitno da u ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine uđe što veći broj Bošnjaka.

” Mi imamo historijsku priliku da u BiH nakon 15.10.2013. bude oko 60 % stanovnika koji govore bosanskim jezikom. To je pobjeda koja se ne može procjeniti u ovom trenutku. ” – kazao je mr. Ramiz Salkić.

Popis stanovništva je veoma važna stvar zbog budućeg državnog uređenja BiH

Predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla doc. dr. Salko Bukvarević ponovio je da je popis stanovništva odbrana države Bosne i Hercegovine i da je iznad svake politike.

popissiminhan031
” Ovo je državni projekat za jačanje i opstanak Bosne i Hercegovine i SDA daje punu podršku tome. Imamo priliku da se na jedan slobodan način izjasnimo i da našoj djeci i unucima ostavimo mogućnost da u slobodi dalje grade BiH. “

Građani koji su prisustvovali tribini postavljali su uvodničarima pitanja o popisu u vezi kojih su imali nejasnoće, a sve kako bi svojim ukućanima, komšijama i prijateljima nakon ovoga mogli objasniti značaj popisa ili im otkloniti eventualne dileme.

popissiminhan019

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla