Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Solina

solinapopis003

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Solina

Općinski odbor SDA Tuzla u srijedu 18. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Solina, na temu popisa stanovništva. Uvodničari su bili mr.Ruzmir Avdić član Operativnog tima SDA Tuzla za popis stanovništva i član Izvršnog odbora SDA Tuzla Salko Zildžić. Moderator je bio Emir Razić, predsjednik MO SDA Solina.


Građani su u neposrednom razgovoru sa uvodničarima mogli čuti koja je svrha predstojećeg popisa, njegovo vremensko trajanje, propisano ponašanje popisivača, koja su to ključna pitanja, kako popisati privremeno odsutne osobe van BiH, kako izgleda popisnica itd. Najviše pitanja postavljeno je u vezi sa popisivanjem osoba koje su imale prebivalište u RS-u prije agresije na našu zemlju, a sada su nastanjene u Federaciji BiH. Svima je pojašnjeno da je važno da se svi popišu u mjestima gdje su živjeli 1991. godine.

” Izuzetno je važna stvar da stanovništvo BiH bude popisano onako kako jeste, ali je isto tako važna stvar da disperzija stanovništva Bosne i Hercegovine bude onakva kakva je bila 1991. i da ovaj popis ne pokaže i ne verifikuje na neki način rezultate genocida i etničkog čišćenja koje je provedeno, posebno nad građanima Podrinja. Pozivamo Bošnjake Podrinja da se popišu u svojim mjestima odakle su protjerani 1991. godine. Na taj način ćemo mi ojačati državu Bosnu i Hercegovinu u svim njenim okvirima, u njenim granicama koje su joj namijenjene i u kojima ona egzistira bez obzira na to što neki žele da stvore uslove i priliku da se bez pitanja Bošnjaka i ostalih građana ove države eventualno dovedu u situaciju da se otcijepe od ove zemlje. Mi ovako sprečavamo odlazak naših šehidskih mezara, mezara naših predaka u neku drugu državu i pod nečiju tuđu vlast.” – kazao je član Izvršnog odbora SDA Tuzla i član Operativnog tima SDA Tuzla za popis stanovništva Salko Zildžić.

solinapopis001
Mr. Ruzmir Avdić objasnio je popis i njegov značaj : ” Popis stanovništva najveće je statističko istraživanje jedne države kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima. Cilj svakog popisa je ustanoviti broj stanovnika za cijelu državu, kao i po svim teritorijalnim nivoima. Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurava podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracionim i drugim značajkama stanovnika, kao i o broju domaćinstava, porodica i njihovim značajkama, te podatke o stambenom fondu i njegovim značajkama. Ti su podaci neophodni za provođenje ekonomskih i socijalnih razvojnih politika, te naučnih istraživanja, korištenje sredstava iz EU i drugih fondova, kao i druge potrebe građana, što znači da je popis i najvažniji statistički izvor podataka o stanovništvu jedne države.Prema preporukama Ujedinjenih naroda, popisi stanovništva se provode svakih deset godina. Posljednji popis stanovništva u BiH obavljen je 1991. godine.”

solinapopis002
Avdić je također objasnio i važnost popisivanja Bošnjaka u RS-u kao i to da se Bošnjaci u dijaspori dođu i popišu u BiH.

” Muslimani žive svuda širom kugle zemaljske, a u Bosni žive Bošnjaci koji su islamske vjere i to naš narod treba da zna. Bošnjake pozivamo da budu Bošnjaci, da ne budu Bošnjaci Muslimani, Muslimani ili bilo šta drugo izuzev onoga što u suštini jesu. Izjašnjavanjem kao Musliman, Bošnjak- Musliman ili Bosanac idete u kategoriju ” Ostalih” “.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla