Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Slavinovići

popisslavinovici006

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Slavinovići

Općinski odbor SDA Tuzla u nedjelju 08. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Slavinovići, na temu popisa stanovništva. Uvodničari su bili historičar doc.dr. Izet Šabotić član Savjeta za kulturu i sport OO SDA Tuzla, mr. Kenan Mekić historičar, doc.dr. Salko Bukvarević predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla. Tribini je prisustvovao i član Izvršnog odbora SDA Tuzla doc.dr.Isat Skenderović. Moderator je bio Mirsad Avdibašić, predsjednik MO SDA Slavinovići.

Tokom izlaganja svi prisutni mogli su čuti koja je svrha predstojećeg popisa, njegovo vremensko trajanje, propisano ponašanje popisivača, koja su to ključna pitanja, kako popisati privremeno odsutne osobe van BiH, kako izgleda popisnica itd. I ovom prilikom je istaknuto da je važno da se svi popišu u mjestima gdje su živjeli 1991. godine. Građani su postavljali i pitanja na koji način se mogu popisati nepismene osobe, tj. da li je dozvoljena pomoć 3. lica, na šta su dobili potvrdan odgovor.


Narod koji se odrekne svoje prošlosti ne može imati budućnost

Doc.dr.Izet Šabotić govorio je o historijskom aspektu popisa: ” Mi smo se kroz prošlost kao Bošnjaci oblikovali, ostvarivali određene rezultate, po njima su nas i drugi prepoznavali. Imamo historijski tok nacionalnog sazrijevanja i ne smijemo ga se odreći. Narod koji se odrekne svoje prošlosti ne može imati budućnost. Ovo je historijsko pitanje, trenutak koji se čekao više od stoljeća. Na dan popisa moramo pokazati odgovornost. Ne smije biti nikakve dileme. Mi smo Bošnjaci, govorimo bosanski jezik i pripadamo islamu”.

Mr. Kenan Mekić historičar objasnio je popis i njegov značaj : ” Popis stanovništva najveće je statističko istraživanje jedne države kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima. Cilj svakog popisa je ustanoviti broj stanovnika za cijelu državu, kao i po svim teritorijalnim nivoima. Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurava podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracionim i drugim značajkama stanovnika, kao i o broju domaćinstava, porodica i njihovim značajkama, te podatke o stambenom fondu i njegovim značajkama. Ti su podaci neophodni za provođenje ekonomskih i socijalnih razvojnih politika, te naučnih istraživanja, korištenje sredstava iz EU i drugih fondova, kao i druge potrebe građana, što znači da je popis i najvažniji statistički izvor podataka о stanovništvu jedne države.Prema preporukama Ujedinjenih naroda, popisi stanovništva se provode svakih deset godina. Posljednji popis stanovništva u BiH obavljen je 1991. godine.”

O popisu i kontinuitetu življenja Bošnjaka na ovim prostorima govorio je i prof. historije Eldin Karić.

popisslavinovici020
Pokažimo da etničko čišćenje nije dalo rezultate koje je htio agresor

Predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla doc. dr. Salko Bukvarević kazao je da je popis stanovništva odbrana države Bosne i Hercegovine i da je iznad svake politike.

” Ovo je državni projekat za jačanje i opstanak Bosne i Hercegovine i SDA daje punu podršku tome. Imamo priliku da se na jedan slobodan način izjasnimo i da našoj djeci i unucima ostavimo mogućnost da u slobodi dalje grade BiH. Želimo da ojačamo državu Bosnu i Hercegovinu. To ćemo učiniti na način da u BiH popišemo stvarno stanje stanovnika. To znači da se Bošnjaci popisuju kao Bošnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i ostali da se izjasne onako kako se osjećaju. To je poruka i Glavnog odbora SDA BiH. Nemaju dilema ni Srbi ni Hrvati kako će se popisati. Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, da govorimo bosanskim jezikom, on je utemeljen ovdje na ovim prostorima vijekovima. Takođe, pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine da se popišu tamo gdje su živjeli 1991. godine. ” – istakao je doc.dr. Salko Bukvarević.

popisslavinovici011

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla