Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Sjenjak

sjenjakpopis13007

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Sjenjak

Općinski odbor SDA Tuzla u subotu 28. septembra 2013. godine organizovao je tribinu za stanovništvo Mjesnih ogranaka Sjenjak i Sepetari-Križani na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013″, koja je održana u prostorijama MZ Sjenjak. Uvodničari su bili član Operativnog tima Tuzla za popis stanovništva mr. Ruzmir Avdić, potpredsjednik OO SDA Tuzla, član Izvršnog odbora i vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla dr. Mirsad Malohodžić, predsjednica BKZ Preporod Tuzla mr. Jasna Hadžiselimović i predsjednik OO SDA Tuzla doc.dr.Salko Bukvarević.Moderator skupa bila je predsjednica MO SDA Sjenjak gospođa Mirsada Borić.

sjenjakpopis13002
” Popisivač je dužan popisati domaćinstvo ukoliko u njemu nađe punoljetnog sposobnog člana koji može dati podatke. Ako ne nađe tu takvog člana domaćinstva nego maloljetnu ili stariju osobu koja vrlo teško može dati podatke koji se traže, on je dužan ostaviti obavijest da se nosilac ili neki drugi član tog domaćinstva javi u Popisnu komisiju lokalne samouprave te da popiše cjelokupno domaćinstvo. Ukoliko ne nađe nikoga kod kuće, obavezan je na vratima kuće ili stana ostaviti obavijest o takvoj mogućnosti. Građani BiH u periodu od 1.10. do 15. 10. 2013. godine, bilo koji dan, mogu otići u Popisnu komisiju lokalne samouprave i tamo se popisati. Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, da govorimo bosanskim jezikom, on je utemeljen ovdje na ovim prostorima vijekovima ” – kazao je uvodničar mr. Ruzmir Avdić.

sjenjakpopis13006
Rečeno je da će u taj ukupan broj stanovnika BiH na popisu ući svi oni koji su prisutni i koji su privremeno odsutni, ali ne duže od godinu dana, tj. 12 mjeseci te da je izuzetno bitno da u ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine uđe što veći broj Bošnjaka.

Mi smo prije bili Bošnjaci, to ćemo biti i ubuduće

” Ovo je jedan od glavnih zadataka stanovništva BiH u 2013. godini i naša želja je da se svi građani izjasne tačno, onako kako se osjećaju. Do prije malo više od stotinu godina Bošnjacima su se nazivali i naše komšije katolici i pravoslavci sve dok nisu počeli djelovati nacionalni programi susjednih zemalja. Vaša zadaća je da svojoj rodbini i prijateljima objasnite da u našoj zemlji prema Ustavu BiH postoje sljedeći konstitutivni narodi: Bošnjaci, Srbi, Hrvati. Nemojte da se stidimo naše etničke pripadnosti. Mi smo prije bili Bošnjaci, to ćemo biti i ubuduće.” – naglašava Mirsad Malohodžić.

sjenjakpopis13008
” Bosanski jezik je stotinu godina unazad marginaliziran, bili smo lingvistička kolonija između Beograda i Zagreba te prisiljeni da gubimo identitet. O postojanju bosanskog jezika svjedoče historijski spisi. Genocid nad Bošnjacima je počeo mnogo ranije. 1907.godine aktom se ukida bosanski jezik i nema ga zvanično sve do 1991. godine. Mi moramo znati, dileme ne smije da bude – jezik nam se zove bosanski” – ističe mr. Jasna Hadžiselimović.


Predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla doc. dr. Salko Bukvarević kazao je da je popis stanovništva odbrana države Bosne i Hercegovine i da je iznad svake politike. Napomenuo je da je SDA sve svoje kapacitete stavila u funkciju popisa ne tražeći nikakve političke poene.

” Ovo je državni projekat za jačanje i opstanak Bosne i Hercegovine i SDA daje punu podršku tome. Imamo priliku da se na jedan slobodan način izjasnimo i da našoj djeci i unucima ostavimo mogućnost da u slobodi dalje grade BiH. Želimo da ojačamo državu Bosnu i Hercegovinu. To ćemo učiniti na način da u BiH popišemo stvarno stanje stanovnika. To znači da se Bošnjaci popisuju kao Bošnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i ostali da se izjasne onako kako se osjećaju. To je poruka i Glavnog odbora SDA BiH. Nemaju dilema ni Srbi ni Hrvati kako će se popisati. Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, da govorimo bosanskim jezikom, on je utemeljen ovdje na ovim prostorima vijekovima. Cilj agresije od 1992.-1995. godine bio je da nestane Bosne. Popisom imamo priliku pokazati da to nije uspjelo. Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine da se popišu tamo gdje su živjeli 1991. godine. ” – istakao je doc.dr. Salko Bukvarević.

Predsjednik Bukvarević je napomenuo da SDA popis stanovništva ne smatra stranačkom aktivnošću, nego da radi na popisu u smislu da kontaktira sa ljudima i edukuje ih o tome. Posebnu saradnju, podsjetio je, SDA ostvaruje sa Fondacijom „Popis 2013.-te” u kojoj je ključni nosilac aktivnosti na terenu Islamska zajednica .

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla