Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Pasci

pascipopis005

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Pasci

Općinski odbor SDA Tuzla u utorak 17. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Pasci, na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013.”. Uvodničar je bio mr. Senad Mehmedinović, član Savjeta za nauku i obrazovanje OO SDA Tuzla. Građanima je na pitanja odgovarao i član Izvršnog odbora SDA Tuzla i vijećnik u Općinskom vijeću dipl.pravnik Sabahudin Imamović kao i član Operativnog tima Tuzla za popis stanovništva, mr.Ruzmir Avdić. Moderator je bio predsjednik MO SDA Pasci Džemo Nurkić.

pascipopis006
Građanima je izložena prezentacija u kojima im je detaljno pojašnjen značaj i proces popisa, uloga i zadatak popisivača, upoznati su sa pitanjima koja će im biti postavljena. Rečeno je da će u taj ukupan broj stanovnika BiH na popisu ući svi oni koji su prisutni i koji su privremeno odsutni, ali ne duže od godinu dana, tj. 12 mjeseci te da je izuzetno bitno da u ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine uđe što veći broj Bošnjaka.

” Popisivač je dužan popisati domaćinstvo ukoliko u njemu nađe punoljetnog sposobnog člana koji može dati podatke. Ako ne nađe tu takvog člana domaćinstva nego maloljetnu ili stariju osobu koja vrlo teško može dati podatke koji se traže, on je dužan ostaviti obavijest da se nosilac ili neki drugi član tog domaćinstva javi u Popisnu komisiju lokalne samouprave te da popiše cjelokupno domaćinstvo. Ukoliko ne nađe nikoga kod kuće, obavezan je na vratima kuće ili stana ostaviti obavijest o takvoj mogućnosti. Građani BiH u periodu od 1.10. do 15. 10. 2013. godine, bilo koji dan, mogu otići u Popisnu komisiju lokalne samouprave i tamo se popisati ” – objasnio je uvodničar mr.Senad Mehmedinović.

pascipopis004
On je dodao i to da na veliki broj pitanja građani moraju dati odgovor, međutim da je važno znati da građani popisivačima ne moraju dati matični broj niti datum rođenja. ” Ako se radi o nekom članu domaćinstva koji nije prisutan ili je privremeno odsutan, bilo i zemlji ili u inostranstvu, a osoba ne zna njegov matični broj, jednostavno ga ne mora dati i popisivač je dužan takvu stvar popisati. Važna stvar je da građani znaju da sve odgovore koje daju ne moraju nijednim dokumentom dokazivati, ne moraju kazati ni koliko imaju zemlje ni koju su školu završili, dakle ne moraju pokazivati ličnu kartu, ZK izvadak, diplomu i slično. Nikakve veze nema činjenica gdje neko živi, gdje ima CIPS, ličnu kartu, gdje je prijavljen. “


Ponovo je naglašeno da su najvažnija pitanja pod rednim brojevima 24, 25 i 26 na popisnici, odnosno na obrascu P1 te da je važno da se svako izjasni onako kako se etnički, nacionalno osjeća. ” Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, vjeroispovijest nam je islamska i govorimo bosanskim jezikom ” – istakao je na tribini Sabahudin Imamović.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla