Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Kreka

krekapopis015

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Kreka

Općinski odbor SDA Tuzla u ponedjeljak 23. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Kreka, na temu popisa stanovništva. Uvodničari su bili mr. Ruzmir Avdić član Operativnog tima Tuzla za popis stanovništva i prof. historije Azra Gazibegović predsjednica BZK “Preporod” na nivou TK, dok je moderator bio Ismet Džananović predsjednik MO SDA Kreka.


krekapopis012
Građanima je pojašnjeno ko su glavni akteri popisa, koje su dužnosti popisivača, kako se popisuju oni koji ne budu zatečeni kod kuće, zatim pitanja na koja popisivač nudi ili ne nudi modalitete, uticaj popisivača na odgovor, način provođenja popisa, popis u RS-u.

krekapopis008
” Suština popisa je da ćemo mi imati ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine. U taj ukupan broj ući će svi oni koji su prisutni i koji su privremeno odsutni, ali ne duže od godinu dana, tj. 12 mjeseci. Izuzetno je važno da u ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine uđe što veći broj Bošnjaka. Imamo takvu ustavnu strukturu kakva jeste i važno je da bude Bošnjaka onoliko koliko ih stvarno ima, a procjene kažu da je to između 52 % i 55 %.

Što se tiče popisivača, to su osobe koje su u konkursnoj proceduri odabrane da vrše popis, obilaze domaćinstva/stanove u okviru popisnog kruga za koje su odgovorni, “od vrata do vrata”. Dužni su popisati sve članove domaćinstva/stana ukoliko u domaćinstvu/stanu zateknu najmanje jednu odraslu osobu. Međutim, ukoliko u stanu u trenutnu dolaska budu maloljetna lica, starije osobe ili jednostavno ne bude nikoga kod kuće, u skladu sa članom 11. stav 3) popisivači će ostaviti licu (na vrata domaćinstava ukoliko niko nije kod kuće) pismeno obavještenje o dužnosti da dostavi podatke nadležnoj popisnoj komisiji do 15. oktobra 2013. godine
Popisivači moraju naglasiti da se podaci prikupljaju za statističke svrhe, te da je zagarantovana tajnost podataka. Takođe, popisivači ne smiju uticati na odgovore koje daje osoba koja se popisuje. Oni niti izrazom lica, niti glasom, ne trebaju dozvoliti da osoba koja se popisuje pomisli da je dala tačan ili pogrešan odgovor. ” – kazao je prilikom prezentacije mr. Ruzmir Avdić.

krekapopis021
Prof. Azra Gazibegović govorila je podrobno o kontinuitetu življenja Bošnjaka na ovim prostorima i o značaju ovoga popisa za budućnost Bosne i Hercegovine i njenog opstanka. ” Muslimani žive svuda širom kugle zemaljske, a u Bosni žive Bošnjaci koji su islamske vjere i to naš narod treba da zna. Mi smo Bošnjaci, vjera nam je islamska i jezik bosanski. Pojam ” Bošnjaci ” potiče još iz 9. stoljeća. Tada su Bošnjaci bili svi oni koji su živjeli u Bosni.”

Da je predstojeći popis stanovništva u BiH iznad svake politike, što SDA konstantno ističe, govori činjenica da su ovoj tribini koju je organizovao Općinski odbor SDA Tuzla prisustvovali i članovi i simpatizeri drugih političkih partija, ujedinjeni u nastojanju da se građanima pojasni cilj i značaj ovog popisa za budućnost Bosne i Hercegovine, njenih sadašnjih i budućih naraštaja.

krekapopis005
Rečeno je da je SDA kao državotvorna partija u Bosni i Hercegovini osjetila da je pitanje popisa pitanje opstanka i jačanja države BiH i uključila se u popis, ne želeći od ovoga napraviti nikakvu političku korist. Suština je da se u BiH popiše stvarno stanje stanovnika. To znači da se Bošnjaci popisuju kao Bošnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i ostali da se izjasne onako kako se osjećaju.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla