Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Šićki Brod

bsickipopis008

Tribina ” Popis stanovništva 2013.” održana u MZ Šićki Brod

Općinski odbor SDA Tuzla u nedjelju 22. septembra ove godine organizovao je tribinu u prostorijama MZ Šićki Brod na temu popisa stanovništva. Uvodničari su bili mr. Senad Mehmedinović, član Savjeta za nauku i obrazovanje OO SDA Tuzla i dipl.pravnik Sabahudin Imamović član Izvršnog odbora SDA Tuzla i vijećnik u Općinskom vijeću. Moderator je bio predsjednik MO SDA Šićki Brod Sead Brkić.

Svi prisutni mogli su čuti koje je vremensko trajanje popisa, kakvo je propisano ponašanje popisivača, koja su to ključna pitanja, kako popisati privremeno odsutne osobe iz BiH, kako izgleda popisnica itd. I ovom prilikom je istaknuto da je važno da se svi popišu u mjestima gdje su živjeli 1991. godine. Građani su postavljali i pitanja na koji način se mogu popisati nepismene osobe, tj. da li je dozvoljena pomoć 3. lica, na šta su dobili potvrdan odgovor.

bsickipopis004
” Popis stanovništva najveće je statističko istraživanje jedne države kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima. Cilj svakog popisa je ustanoviti broj stanovnika za cijelu državu, kao i po svim teritorijalnim nivoima. Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurava podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracionim i drugim značajkama stanovnika, kao i o broju domaćinstava, porodica i njihovim značajkama, te podatke o stambenom fondu i njegovim značajkama. Ti su podaci neophodni za provođenje ekonomskih i socijalnih razvojnih politika, te naučnih istraživanja, korištenje sredstava iz EU i drugih fondova, kao i druge potrebe građana, što znači da je popis i najvažniji statistički izvor podataka o stanovništvu jedne države. Prema preporukama Ujedinjenih naroda, popisi stanovništva se provode svakih deset godina. Posljednji popis stanovništva u BiH obavljen je 1991. godine.

Popisivanje stanovništva, domaćinstava i stanova, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, obavit će se ponovo i to u oktobru ove godine , tačnije, počinje 1. oktobra u 9 sati ujutro, a završava 15. oktobra 2013. godine u 21 sat, prema stanju na dan 30. 9. 2013. godine u 24,00 sata (ponoć) – što se smatra referentnim datumom Popisa ” – objasnio je uvodničar mr. Senad Mehmedinović.

” Popisivač je dužan popisati domaćinstvo ukoliko u njemu nađe punoljetnog sposobnog člana koji može dati podatke. Ako ne nađe tu takvog člana domaćinstva nego maloljetnu ili stariju osobu koja vrlo teško može dati podatke koji se traže, on je dužan ostaviti obavijest da se nosilac ili neki drugi član tog domaćinstva javi u Popisnu komisiju lokalne samouprave te da popiše cjelokupno domaćinstvo. Ukoliko ne nađe nikoga kod kuće, obavezan je na vratima kuće ili stana ostaviti obavijest o takvoj mogućnosti ” – kazao je Mehmedinović.


Rečeno je da će u taj ukupan broj stanovnika BiH na popisu ući svi oni koji su prisutni i koji su privremeno odsutni, ali ne duže od godinu dana, tj. 12 mjeseci te da je bitno da u ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine uđe što veći broj Bošnjaka.

Ponovo je naglašeno da su najvažnija pitanja pod rednim brojevima 24, 25 i 26 na popisnici, odnosno na obrascu P1 te da je važno da se svako izjasni onako kako se etnički, nacionalno osjeća. ” Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, vjeroispovijest nam je islamska i govorimo bosanskim jezikom koji je utemeljen na ovim prostorima vijekovima ” – istakao je na tribini Sabahudin Imamović.

bsickipopis003
Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla